Liturgia: Emberi alakban ragyogott fel előttünk az Isten

Az éjszaka ünnepelt karácsonyi mise mellett egy másodikat a hajnali órákban tartottak, és a nap miséjét a Szent Péter-bazilikában celebrálta a pápa. A három mise közül ezúttal a másodikról szeretnék szólni röviden. Ezt Róma püspöke eredetileg Szent Anasztázia tiszteletére mutatta be, a vértanú szentnek a Palatinus-dombon található templomában. Az Anasztáziáról szóló hagyomány hosszasan ecseteli azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a vértanúnak el kellett szenvednie hitéért. Ősidőktől fogva nagy népszerűségnek örvendett, tisztelete eleven volt, amit az is jól mutat, hogy nevét az I. eucharisztikus ima, a római kánon is említi. Az idők múlásával a december 25-én, a korai órákban tiszteletére végzett szentmise szokása megmaradt ugyan, de a szövegeket később már karácsony ünnepéről vették, és immár csupán rövid megemlékezést tartottak a vértanú szentről.

E reggeli órákban végzendő misét ma hivatalosan hajnali misének hívjuk, de a népies elnevezés nyomán leginkább a pásztorok miséje néven ismerjük. Ez utóbbi elnevezés a mise evangéliumával függ össze, amely beszámol arról, hogy a pásztorok Jézus születése örömhírének első hirdetői lettek. Sietve elbeszélték ugyanis mindazt, amit az angyali hírüladásból megtudtak Jézusról, majd hazatérve dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak az előre meghirdetettek szerint. E második karácsonyi mise szövegein végigvonul a hajnal és a felkelő fény motívuma. „Fényesség ragyog ránk a mai napon: Urunk megszületett!” – kezdődik a prófétai és evangéliumi szövegekből komponált kezdőének. A kollekta a Krisztus születésével ránk virradt új hajnalt említve azért imádkozik, hogy a lelkünket az ünnepen eltöltő hit fénye tetteinkben is megnyilvánuljon. A felajánló könyörgés úgy beszél Krisztusról, mint az emberi alakban előttünk felragyogó Istenről. Egyszerű emberek nyitott szívének fogékonysága az isteni örömhírre és a homályban felfénylő világosság. Üzenetek, melyekre nagy szükségünk van e nagy, színjátékos forgataggal karácsonyozó világban élve. Jó lenne, ha e hajnali mise szövegei nem csupán felolvasott és értelemmel felfogott szavak maradnának, de átjárnák egész ünneplésünket és életünket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .