Lisieux-i Szent Teréz és szülei relikviáit fogadják

Fotó: Agensir.it

 

Svédországban, Norvégiában, Dániában, Finnországban és Izlandon is több helyszínen tiszteletüket tehetik a hívek a lisieux-i szent család ereklyéi előtt. „Értelmezzük úgy ezt a zarándoklatot, melynek során Szent Teréz és szüleinek ereklyéi ellátogatnak hozzánk, mint Isten népe iránti végtelen irgalmának látható jelét, mondhatni fizikai megnyilvánulását – buzdítottak a skandináv püspökök pásztorlevelükben. – A relikviák emlékeztetnek minket hivatásunkra: Isten kegyelme Jézus Krisztusban átalakít bennünket, és így megosztjuk az evangélium üzenetét mind­azokkal, akikkel kapcsolatba lépünk földi zarándokutunk során.”
„Az ereklyék látogatása figyelmeztet bennünket a család mint intézmény kiemelt fontosságára is” – írták a skandináv püspökök, akik kifejezték reményüket, hogy ez az esemény „segít befogadni az Atya szeretetét, és a Szentlélek segítségével egyre közelebbről és hűségesebben követhetjük Krisztust. Így hiteles tanúkká válhatunk, ami nem utolsósorban azért fontos, mert sokan vannak országainkban, akik – tudatosan vagy tudattalanul – hallani szeretnék és be akarják fogadni Isten végtelen irgalmának üzenetét.”
A több nyelven közzétett pásztorlevélben a püspökök kifejtették a zarándoklat értelmét, az ereklyék tiszteletének spirituális jelentőségét és helyes módját, ahogyan az a Katolikus Egyház hagyományának része kezdetektől fogva.
A szentek ereklyéit tartalmazó urnák szeptember 28-án érkeznek Stockholmba, ahol dél­után a svéd főváros katolikus székesegyházában tartják az ünnepi szertartást, majd hat svéd városba viszik el egy-egy napra az ereklyéket. Svédország után október 6-án Norvégia a következő állomás, majd október 19-én Dániába érkeznek a szentek relikviái. Október 24-től november 3-ig Finnország fogadja a lisieux-i szent családot, azután pedig Izland, ahol éppen ekkor ünneplik majd a Reykjavíki Egyházmegye alapításának ötvenedik évfordulóját. A közel másfél hónapos zarándoklat november 12-én ér véget, amikor az ereklyék visszatérnek Lisieux-be.
A római katolikusok száma a skandináv országokban folyamatosan nő, főként a katolikus vendégmunkások és bevándorlók jelenlé­tének köszönhetően. A skandináv országok püspöki konferenciájának adatai szerint 2004 és 2014 között Dániában a létszámuk 37 ezerről 42 ezerre nőtt, Izlandon 6 ezerről 12 ezerre, Norvégiában 57 ezerről 161 ezerre, Svédországban 81 ezerről 110 ezerre, míg Finnországban 8800-ról csaknem 14 ezerre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .