Letették a bionikai központ alapkövét

Az ünnepséget a VIII. kerületi Balassa utcában, a leendő központ területén tartották, ahol Erdő Péter bíboros, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja köszöntötte a résztvevőket. Beszédében az oktatás és a kutatás kapcsolatára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a katolikus egyetem szerepét és küldetését a tudományos életben. Szent II. János Pál pápa Ex corde Ecclesiae kezdetű apostoli rendelkezését idézte, amelyben a pápa a katolikus egyetem hivatását az igazság kutatásában jelölte meg: „A katolikus egyetem becsületbeli dolga és kötelessége, hogy fenntartások nélkül az igazság ügyének szentelje magát.” A bíboros úgy fogalmazott: a kutatóközpont újabb teret ad majd a valóság egészére vetett pillantásnak, megnyitva szellemi látóhatárunkat. Ez mai korunkban különösen fontos hivatása a keresztény „universitasnak”.


Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy Józsefváros a múlt század elején a főváros tudományos, közéleti, oktatási és szellemi központja volt. A városrész ma is különösen fontos szerepet tölt be a főváros életében, hiszen több egyetemnek, köztük a PPKE egyes karainak is otthont ad, így egyetemi negyednek is tekinthető. Emellett kitért arra is, hogy a kerület szeretne jó gazdája lenni a leendő Bionikai Innovációs Központnak, és arra törekszik, hogy megfelelő városi környezetet teremtsen az intézmény számára.

A köszöntőbeszédek után felolvasták és aláírták az alapkő-letételi okiratot, majd a bíboros áldásával elhelyezték a leendő központ alapjában. A PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karának folyosóján a látogatók megtekinthették az építési terveket. A központban a tervek tanúsága szerint számos labor, kutató- és mérőszobák, konferenciatermek szolgálják majd a tudományos munka folytatását.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .