Lengyelország

A csontokat száznyolcvan tölgyfa koporsóba helyezték, és június elsején ünnepélyes gyászmise keretében a Mária-templom két kriptájába temették. A szertartást Stanislaw Dziwisz érsek vezette. Tizenhárom csontvázat azonban még nem helyeztek végső nyugalomra: hat pogány svéd harcos (egy északi betörés idejéből), egy meglékelt koponyájú sámán és három lengyel vitéz maradványait a főtér mélyén megnyíló föld alatti múzeumban állítják ki. Három csontvázat pedig Dziwisz érsek kérésére további vizsgálatnak vetnek alá: e felnőtteket ugyanis magzati pózban temették el, ami a korabeli felfogás szerint oltalmat jelentett a vámpírok ellen. (Gosc Niedzielny)

Késhet II. János Pál boldoggá avatása

A lengyel pápa boldoggá avatásának pontos időpontja jelenleg egy orvosi szakvéleménytől függ – nyilatkozta Mieczyslaw Mokrzycki lembergi érsek, aki 1996-tól II. János Pál pápa személyi titkára volt, egészen az egyházfő 2005-ben bekövetkezett haláláig. Egy sajtókonferencián úgy fogalmazott: „Ha a felkért orvosi bizottság egy Parkinson-kórban szenvedő francia apáca II. János Pál közbenjárására történt gyógyulását nem nyilvánítja csodának, az esetben a boldoggá avatás időpontja legalább két évvel eltolódik.” Az egyházi jog értelmében a boldoggá avatás feltétele – kivéve a vértanúság esetét – két igazolt csoda felmutatása. (Tygodnik Powszechny)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .