Innen-onnan

2012-ben Kubába látogat a pápa?

Dominique Mamberti érsek, vatikáni „külügyminiszter” közelmúltban tett kubai útja a vatikáni-kubai diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója és a tizedik kubai szociális hét alkalmából felvetette a kérdést: nem fog-e XVI. Benedek pápa Kubába látogatni a cobrei nemzeti Mária-szentély 400. évfordulója alkalmából 2012-ben? A kubai Holguin püspöke, Emilio Aranguren Echevarria június 17-én így nyilatkozott: „Kívánságunk és érdekünk, hogy a pápa 2012-ben eljöjjön hozzánk.” Mamberti érsek szerint a Vatikán az egyház és az állam közti viszony javulásának pozitív jeleit látja Kubában. (KAP)

Francia papok, diákonusok

A francia egyház júniusban 83 pappal és 90 állandó diakónussal gazdagodott a püspöki konferencia június 23-i közleménye szerint. Az ország papjainak száma mintegy húszezer, negyedrészük szerzetes pap. A La Croix májusi felmérése szerint az egyházmegyés papok fele idősebb 75 évesnél. (KAP) KÖNIG BÍBOROS ARCHÍVUMA A bécsi érsekség székházában június 24-én Christoph Schönborn bíboros és Heinz Fischer köztársasági elnök megnyitotta az archívumot, amely König bíboros (1905-2004) könyvtárát és 1958-tól 2004-ig keletkezett mintegy kétezer levéltári doboznyi személyes iratát tartalmazza. A bíboros Jézus Krisztus igaz tanújának nevezte elődjét, a köztársasági elnök pedig méltatta „az egyház embere, a meggyőződéses osztrák és öntudatos európai szellemi örökségét”. Végül Annemarie Fenzl levéltáros az anyag feldolgozásának további teendőiről tájékoztatta a megjelenteket. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .