Lemezajánló

A húsz évvel későbbi, lélegzően friss felvételen Halmos Béla, illetve Ferenczi György és a Rackajam alázatosan kísérik a változatlan hangvételben előadott dalokat, amelyeknek ez hol a javára (A római levél), hol inkább a kárára válik (Pál apostol imája). A kiadványhoz csatlakozó, Süveges Gergő szerkesztette könyv pedig interjúkba foglalja a mű és közönsége, a hitvalló apostol és az összefüggéseket kereső tudós egymásra találását.


Szintén a rendszerváltozás előestéjén szökkent szárba hazánkban az a lelkiség, amely az ökumenikus törekvések mellett kiengesztelődésre és közös imádságra hívja kedvelőit. A taizéi közösség magyar nyelvű kiadványainak enyhén hullámzó minősége mostanra kiegyensúlyozottá vált: a Jézus eljön hozzád című, 2012-es korong hatvan perce egyként ad imádságos és zenei élményt, s hogy a „hőskorszak” végleg elmúlt, jelzi, hogy az utóbbi évek terméséből okosan válogató dalcsokor énekei közt csupán egyet találunk, melyet Jacques Berthier, a taizéi zene klasszikussá vált szerzője komponált. A többségében tehát zeneértő taizéi testvérek által írt dalok frissen készült magyar fordításai igényesek, a feléneklés és a hangszerelés egyaránt színvonalas.

A rendszerváltozás „új ébredésének” túlzó illúziói gyorsan elmúltak, ám hogy egyházunk számára mit hoz a jövő, az nehezen megjósolható – hisz korszakokat is csak utólag tudunk kijelölni abban az eseményfolyamban, amelyet történelemnek nevezünk. Gryllus Dániel lemeze és a taizéi album is valamiképpen a lezárással együtt csírázó újrakezdés tanúja: finom reményt keltő, hamisítatlan korlenyomat.

(A lemezek kaphatók az Új Ember könyvesboltjaiban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .