Lelkünk mélyében rejlő gazdagság

„Megfogalmazódott a vágy, hogy meg kellene szólítani az országban működő ifjúsági közösségeket. Tudjuk, sok fiatal zenész él, akik szeretnek alkotni, így előjönnének a mélyből azok a nagy gazdagságok, amelyek magyar népünk lelkében, zenei kultúrájában megtalálhatóak” – mondta Tóth Zsolt Ipoly, a Mária Rádió igazgatója.

Csányi Tamás karmester, a zsűri egyik tagja elmondta, a pályázattal a magyar keresztény könnyűzenei kínálat minőségének fejlesztéséhez is szeretnének hozzájárulni, ezért előnyben részesítették azokat az alkotásokat, amelyeknek előadói visszanyúltak a népzenéhez, és a modern elektronikus hangszereket társítani tudták a régi magyar kultúrkörben hagyományos zenei elemekkel, hangszerekkel. A háromszázhúsz beérkezett pályaműből tizenötöt díjazott a zsűri, akiknek február 19-én adták át az oklevelet a Mária Rádió Szőnyi úti székházában.

Mérei Anita, aki két kategóriában is nyert, elmondta: előadásában zongora, koboz, ének, dob, csörgő és furulya szólal meg egy adott dal kíséreteként, amelyeket a technika segítésével egymaga ad elő. Anita, aki grafikusként japán fametszést tanult, zongora tanulmányai mellett hétvégi kurzusokon, táncházakban és Moldvában, az ottani magyarok között sajátította el azt a tudást, amelynek eredményként megszülethettek ezek az alkotások.  A díjat nyert műveket egy pünkösd táján megrendezett fesztivál keretében hallhatják az érdeklődők, valamint készül egy CD felvétel is. Később a Mária Rádióban is hallani lehet majd a díjat nyert alkotásokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .