A tiszta forrás ünnepe

A jubileumi esztendő felelőse elmondta, hogy az „emlékezés” nemcsak a külvilágnak szól; a szervezők azt remélik, hogy az együttműködéssel megvalósuló programsorozattal a ferences család minden ága önmagára is reflektál majd, aminek eredményeként még mélyebben élhetik meg a ferences életet és lelkiséget.

Jövő hét pénteken, március 6-án a Sapientia Hittudományi Főiskola lesz a helyszíne annak a művészettörténeti konferenciának, amelyet az intézmény, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészettörténet Tanszéke közösen szervez Szűz Mária a ferences művészetben címmel.

Az esztergomi rendház kerengőjében októberig tekinthetik meg a betérők A ferencesek Esztergomban című közeljövőben nyíló kiállítást. Ugyanez lesz a témája a Szent Adalbert Központba tervezett konferenciának is, amelynek időpontját később jelölik ki. Az esztergomi ferencesek a Keresztény Múzeummal is összefognak, a szeplőtelen fogantatás dogmáját és ünnepét központba állító tárlat szeptember 8. és november 2. között látható majd a Duna-parti palotában. A szécsényi ferences kolostorban májustól ugyancsak a város és szerzetesek kapcsolatát bemutató tárlattal várják az érdeklődőket.

Idén a Piliscsabai Egyházzenei Napokon különös hangsúlyt kap a ferences lelkiség, sőt, a május 15. és 17. között zajló fesztivál részeként ferences kórustalálkozóra is sor kerül.

A rendtartomány rövidesen kiírja azokat a képzőművészeti, irodalmi, illetve zenei pályázatokat, amelyekkel a Poverello „életművének” továbbgondolására szeretné sarkallni a jelentkezőket. A ferencesek a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézettel karöltve a fiatalokra is gondoltak, a jövő félévben ugyanis dolgozatokat várnak a 7-12. osztályos tanulóktól a ferences lelkiség alapjai, a ferences karizma a történelemben, valamint a lelkiség elemeinek megjelenése a XX. századi magyar ferencesek történetében témákban.

Szeptember második felében lelkiségi és teológiai konferenciát tartanak Budapesten, a Sapientia-főiskolán. Ennek díszvendége és fő előadója Thaddée Matura OFM, a Vigiliánál magyar nyelven is megjelent, Assisi Szent Ferencről szóló mű egyik szerzője lesz. Október közepén a Sapientia és a Pázmány-egyetem bölcsészkarának közös szimpóziuma a középkori ferences rendtörténettel foglalkozik majd.

Tavaly decemberben jelent meg A ferences család közösségei című könyv, amely rövidesen kiegészül a ferences lelkiséget, illetve a Kisebb Testvérek Rendjét külön is bemutató kötetekkel. Márciusban lát napvilágot Medgyesy-Schmikli Norbert csíksomlyói misztériumdrámák forrásaival foglalkozó munkája. Májusra várható az Árpád-házi Szent Erzsébet XIII-XVI. századi kultuszáról szóló könyv, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2007-ben lezajlott konferencia előadásainak gyűjteménye. A gyöngyösi ferences bibliotéka egyik 1494-ből származó, féltve őrzött könyvritkasága többek között Szent Ferenc regulájának és végrendeletének másolatát tartalmazza. E díszes kézirat fakszimiléje reprezentatív album formájában lát napvilágot az év közepén. Szent Ferenc életszabályzatával kapcsolatos az a tanulmánykötet is, amely várhatóan szeptemberben jelenik meg, s amely a ferences élet alapdokumentumát dolgozza fel a kezdeti értelmezésektől napjaink magyarázataiig.

Ferencesség a zenetörténet tükrében… – várhatóan a jubileumi év kulturális eseményeinek csúcspontja lesz a Művészetek Palotájában december 15-én, 19 órakor kezdődő (részben jótékony célú) hangverseny, amelynek műsorában gregorián, barokk, romantikus és kortárs művek szerepelnek nemzetközi hírű előadók és együttesek tolmácsolásában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .