Lelkipásztori látogatáson

Fotó: Bókay László

 

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén hazánk apostoli nunciusa, Michael August Blume alessanói címzetes érsek, verbita szerzetes lelkipásztori látogatást tett Esztergomban, ahol Erdő Péter bíboros, prímás látta vendégül.
A nunciust az egyházmegye főpásztora a prímási palotában fogadta. Végigvezette a termeken, bemutatta a korábbi esztergomi érsekeket ábrázoló festményeket, és azt a szobát is, ahol Szent II. János Pál pápa megpihent magyarországi látogatása során. Ezt követően Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója vezetésével Michael August Blume megtekintette az ország leggazdagabb egyházi gyűjteményét őrző intézmény kincseit, több évszázad európai és magyarországi szakrális emlékeit. Az állandó kiállításon látható festmények és szobrok között magyar, német és osztrák késő gótikus alkotások mellett itáliai és németalföldi művek is láthatók.
A látogatás a Főszékesegyházi Könyvtárban folytatódott, ahol Szalai Katalin igazgató – aki az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárának vezetője is – fogadta a vendégeket. Bemutatta a könyvtárat és ismertette annak történetét, mely szorosan összefonódik a káptalan és az érsekség történetével. Az intézmény igazgatója bemutatott néhányat az itt őrzött kincsek közül, például a Bakócz-graduálét. A nuncius útja a könyvtárból a Szent Adalbert Központba vezetett. Itt Kruppa Krisztina titkárságvezető fogadta a vendégeket, akik megtekintették az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárát is. Az intézmény gyűjteményének darabjai közül láthatták például a restaurált Káldi-Biblia eredeti, kézzel írott lapjait. A könyv egy fakszimile példányát Michael August Blume nuncius ajándékba kapta.
Délután a vendégek meglátogatták a papi sírokat a szentgyörgymezői temetőben, ahol a helyi hívek és a szeminárium növendékeinek jelenlétében Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a felújított papi parcellát. Imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért, és mécseseket helyeztek el a sírokon.
Michael Blume nuncius ezt követően a szentgyörgymezői plébánossal, Kiss-Maly László atyával együtt a plébánia közösségi termébe ment, ahol az egyházközség híveivel beszélgetett az ottani hitéletről, a sikerekről és a tervekről, majd megtekintette a gyönyörűen felújított plébániatemplomot.
Mindenszentek alkalmából délután 5 órakor Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az esztergomi Nagyboldog­asszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban. A misén és az utána mondott lucernáriumon a nuncius is részt vett. A lelkipásztori látogatás este az Érseki Papnevelő Intézetben ért véget, ahol Kovács Zoltán rektor köszöntötte Michael August Blume apostoli nunciust.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .