Lelkinap kismamáknak

Kevés összetettebb állapot van egy nő életében, mint a várandósság ideje.

 

 A várandósság háromnegyed évét nem véletlenül nevezik másállapotnak. Testkép, hormonok, pszi­ch­és állapot, minden megváltozik, mint ahogyan majd az egész család, s maga az élet is. Várakozás, öröm, fantázia, kétségek, bizonyosságok, szorongás, nyugalom, fény, pánik, derű, ijedtség, bizalom, erő, erőtlenség, magány, Isten-közelség, hétköznapiság, az élet fensége, s még mennyi minden kavaroghat és váltakozhat egy gyermeket váró testben, lélekben.
Ám hogy miként történik mind­ez, s mit is jelent, azt valójában egyes-egyedül csak ők értik.
Ők, a várandósok.

 

Egy női szerzetesközösség, a Szociális Testvérek Társasága most egy lelkinap erejéig a gyermeket várók útitársául szeretne szegődni. Ezzel is hangsúlyozni kívánjuk ennek az időszaknak a jelentőségét, a várakozás összetettségét, a felkészülés fontosságát. Hiszen a várandósság az út, nem a cél: de a megtett út minősége sokat számít a megérkezésnél.


Mindnyájan ismerjük annak a fiatal nőnek a történetét, aki – mai szóval élve – válságterhességet viselt, majd éppen a szülés előtt össze kellett csomagolnia – már az újszülött holmiját is –, és hosszabb időre elszakadva anyjától, családjától, ismerőseitől útra kelt a férjével. Egy kezdetleges, és nem mindenórás nőnek való járművön. Hosszú és nehéz utat tett meg, amely után valami szörnyűséges faluszéli helyen húzódtak meg, mindenféle higiénia és segítség nélkül – és itt született meg elsőszülött kisfia.

 

 

Ez a fiatalasszony már a korai várandóssága alatt is úton volt. Úton az idős, hirtelen várandóssá lett rokonhoz. Segíteni ment hozzá. Segíteni, és együtt imádkozni. Az idős rokon első szava pedig így szólt hozzá: „Áldott vagy!” S minden bizonnyal ez a tudat, az áldott létnek ez a bizonyossága – amit persze más forrásból már maga is sejthetett – segített neki azután ott, ahol nemigen maradt más segítsége, mint Izrael Istene.

 

Várandósok lelkinapja van születőben. Találkozás, előadás, érdekes gyakorlatok, beszélgetések, sok jól­eső szó életről, önmagunkról, az érkezőről, a családról, a jövőről – és ima. Együtt és egyedül. Hogy mindent, ami a lélekben vagy a családban most van, azt őszintén és bizalommal Isten Szívéhez érinthessék a résztvevők. Hogy legyen egy szentmise, amelyet a magzatokért és szüleikért mutatunk be. Hogy – ha akarja – minden várandós nő külön áldást kaphasson. Hogy a gyermeket váró édesanya megerősödhessen hitben, reményben és szeretetben, és abban a tudatban, hogy egyszerű, emberi módon, de „ÁLDOTT VAGY TE”.

 

Hogy minden résztvevő ennek az áldottságnak a biztonságából és valódi erejéből indulhasson tovább. Mint Mária Erzsébet házából.
Várandósok, várunk benneteket! Február 15-én, 9.30-tól 18.00 óráig. A lelkinapra előzetes bejelentkezést kérünk a kismamalelkinap@gmail.com címen.

 

(További tudnivalók: www.szocialistestverek.hu)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .