Lelkigondozás felsőfokon

A közelmúltban a „kincsestár” belső használatú kiadvánnyal gyarapodott, melynek címe: A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben használatos és szokásos imádságok és énekek kalauza. Alcíme: Jobb lator ima- és énekeskönyv. A könyv Budai István ezredes, főtanácsos, intézetparancsnok és a kötetet összeállító Varga László római katolikus börtönlelkész fáradozásait dicséri. Ennek eredményeként kerülhetett a szabadságvesztésüket töltők kezébe.

A kötet bevezetője a többségében roma fogvatartottak számára készült, s a szent életű, cigány származású Boldog Ceferino vértanút mutatja be. Az első cigány embert, akit mártírhalála okán II. János Pál pápa avatott boldoggá, s akinek tisztelete a börtönviseltek védőszentjeként is elterjedt. A továbbiakban a Legfontosabb imádságok és tudnivalók, Az egyház bűnbánati napjai, Aquinói Szent Tamás: Himnusz az Oltáriszentségről, Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác, II. Rákóczi Ferenc imái, és XIII. Leó, II. János Pál, XVI. Benedek pápa imái, A szentmise rendje magyarul, A szentgyónás menete. Lelkitükör fejezetcímekkel találkozik a gyakorlati használat közben az olvasó, hogy csak néhányat említsünk a gazdag tartalomból.

Rendkívüli figyelemre méltó a Fogvatartotti anonim imádságok című rész, amely a jelenleg börtönbüntetésüket töltők fohászainak gyűjteménye. Ugyanígy jeles költőnk, Kányádi Sándor istenes verseinek sorai is, melyek szintén a megtévedt lelkek gyógyítását támogatják. Köztük az Isten háta mögött című költemény is: „üres az istálló s a jászol / idén se lesz nálunk karácsony / hiába vártok / nem jönnek a három királyok / sok dolga van a teremtőnek / mindenkivel ő sem törődhet / messzi a csillag / mindenüvé nem világíthat / megértjük persze mit tehetnénk / de olyan sötétek az esték / s a szeretetnek / hiánya nagyon dideregtet / előrelátó vagy de mégis / nézz / uram a hátad mögé is / ott is lakoznak / s örülnének a mosolyodnak”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .