Lelki megújulásra felszólító jel

Fotó: Merényi Zita

 

A szentmise kezdetén Pajor András plébános köszöntötte a jelenlévőket, és jelképes cselekedetként átnyújtotta a bíborosnak a templom kulcsát, amelyet a szertartás végén visszakapott a főcelebránstól.
Erdő Péter homíliájában megemlékezett arról, hogy a Szentlélek tiszteletére emelt plébániatemplomot nyolcvan évvel ezelőtt Serédi Jusztinián bíboros szentelte fel. „Maga a plébánia már 1919 óta létezett, de temploma a ma is működő Hermina-kápolna volt, amely nem tudta befogadni a hívők népes közösségét. Az új templom hamarosan megszenvedte a háborút, évtizedek kellettek a sérülések kijavításához, a belső díszítés munkájának folytatásához. Orgona csak az ötvenedik évfordulóra készülhetett. Ezután újult meg a liturgikus tér. 1994-ben az altemplomban kolumbárium épült. De ami ennél is fontosabb: a Szentlélek kísérte és kíséri ennek a közösségnek az életét, s újra meg újra felszólít minket a lelki megújulásra. Erre gondoljunk, amikor templomunk homlokzatára nézünk, és ott az ajándékait osztó Szentlélek képét szemléljük” – mondta Erdő Péter.
A Petrovácz Gyula építészmérnök tervei szerint épült neoromán stílusú templomban a második világháború súlyos károkat okozott, később megkezdődött a felújítás.
Az 1960-as évek elején Kontuly Béla készítette el a szentély felett és két oldalán lévő freskókat. Halála után Takács István mezőkövesdi festőművész fejezte be a templomhajó festését.
1973 és 2002 között, Tarnai Béla kanonok plébánosi működése idején megújult a hitélet és megszépült az épület: elkészült a templomtorony, a tetőzet, valamint az ablakok felújítása, és újrafestették a templomot.
A szentélyben látható, Keresztelő Szent János szobrával díszített keresztelőkutat a főoltárral együtt Fischer Ferenc és Fischer Ágoston szobrászművészek készítették ruskicai márványból.
A bejárattól jobbra található a Mamertini feszület kápolnája. Rómában, a Mamertini börtönben, Szent Péter és Pál apostol raboskodásának helyén a zarándokok évszázadok óta tisztelnek egy csodálatos faragású fafeszületet. A XI. Piusz pápa áldásában részesült ajándékot, a Ma­mer­tini feszület pontos másolatát az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson ajándékozta a találkozót szervező magyar népnek az olasz Actio Catholica.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .