Lelket vinni Európába

Szent Márton 316-ban született Savariában, melynek helyén a mai Szombathely városa épült. Katonai tribunus fiaként tizenöt éves korában maga is katonának állt. A Római Birodalom hadseregében kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában megkeresztelkedett Amiens-ben – abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában megjelent Jézus, és utólag elmondta neki, hogy valójában ő volt az a koldus, akivel jót tett.

Világi kezdeményezésre indult el Európában a Szent Márton-zarándokutak kiépítése. Az Európa Tanács 2005-ben európai kulturális úttá nyilvánította a Szombathelytől Tours-ig vezető útvonalat, hogy bemutassa Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életének és kultuszának kiemelkedő emlékeit. Szombathelyről kiindulva azóta számos Szent Márton-zarándokút épült ki az Európai Unió támogatásával. Németországban a Rottenburg–stuttgarti egyházmegye – amelynek a szent a patrónusa – a Szent Márton-zarándokutak egész hálózatát építette ki, csatlakozva a tours–szombathelyi, valamint a Szent Jakab-zarándokúthoz.


A Szent Márton-utak lassan kezdenek benépesedni. Évente mintegy négy-hatezer, külföldről és belföldről érkező zarándok keresi fel a szombathelyi Szent Márton-templomot, amely a hagyomány szerint a szent szülőházának helyén vagy annak a közelében épült. Kiemelkedő eseménynek számított, amikor ez év májusában a Rottenburg- stuttgarti egyházmegye főpásztora látogatott el Szombathelyre, mintegy ötszáz hívő kíséretében. De jártak már itt például a svájci gárda tagjai is, akiknek egyik védőszentjük (Szent Sebestyén és Flüei Szent Miklós mellett) Szent Márton püspök.

A szent kultuszának napjainkban tapasztalható reneszánsza a Tours-i Szent Márton Kulturális Központ igazgatója, Antoine Selosse szerint azzal magyarázható, hogy: „Ő a javait megosztó európai polgár (le partage citoyen) új szimbóluma, aki képes arra, hogy az önző európai polgárt az ősi keresztény életszemléletre és lelkületre újra megtanítsa.”

A Mártont tisztelő keresztény világ 2016-ban, a szent születésének 1700. évfordulóján ünnepre készül. Közismert tény, hogy világviszonylatban mintegy tízezer templomot emeltek Szent Mártonnak, s ez azt jelenti, hogy a Boldogságos Szűzanya után ő a katolikus egyház legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje.

a szerző a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület

elnöke

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .