Lelkészi szolgálat a fegyverek között

 

Bíró László tábori püspök tavaly év elején részt vett a vezető tábori lelkészek konferenciáján, Szarajevóban. A tanácskozáson az egyik kiemelt téma a békemissziós katonai kontingensek lelkipásztori szolgálatának ellátása volt.

2012 májusában a Magyar Honvédség – kilencven katonával – ismét képviselte hazánkat a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklaton. E hagyományt 2013-ban is folytatja a püspökség, idén több mint száz katonát várnak a zarándoklatra.


 

Folytatódott a 2011-ben alakult Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre elnevezésű munkacsoport tevékenysége is. A szervezetben olyan katonáknak nyílik alkalmuk a találkozásra, akik a tábori lelkészek munkáját segítik az alakulatoknál.

Tavaly adták át a Honvédkórház új kápolnáját, amelyet a tábori lelkészi szolgálat vezetői áldottak meg. Ezt követően kezdte meg beteglátogatói és lelkészsegítői szolgálatát Szalai György, aki tevékenységét a püspökség szakmai irányításával, ökumenikus szellemben végzi.

Júniusban, a Zalavári Történelmi Emlékparkban megtartott Szent Cirill- és Szent Metód-emlékünnepségen közös szentmisét mutattak be a magyar és a szlovák tábori püspökség papjai. Az ünnepségre idén a szlovén tábori lelkészi szolgálat kap meghívást.

A Zalavári Gyermektáborban – melyet Kálinger Roland százados és Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkészek vezettek – idén hatvanöt gyermek ismerkedhetett a természet és a kultúra értékeivel.

A hagyományok közé bekerült az adventi gyertyagyújtás is, amelyet a Protestáns Tábori Püspökséggel közösen a Honvédelmi Minisztériumban tartottak. A tábori lelkészek több alakulatnál is szerveztek hasonló programokat.
honvedelem.hu/www.ktp.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .