„Leletek”

A jelentős irodalom- és könyvtártörténeti eredmény bepillantást enged az 1607-től végleg Magyarországon, Pozsonyban, illetve Nagyszombatban élő és alkotó Pázmány Péter esztergomi bíboros-érsek tudományos műhelyébe. A több mint tízezer oldalas életműnek több szempontból is kulcsa az egykori magánkönyvtár anyaga, mivel a bíboros tudásának és tájékozottságának alapja könyvtára volt.

A kötetek között vannak Pázmánynak ajándékozott, aranyozott díszkötéses munkák is, így például olyan könyvek, amelyeket az érsek bíborosi kinevezése alkalmából II. Ferdinánd német-római császártól kapott. Szerepelnek közöttük az utolsó nagy mű, a prédikációgyűjtemény (Pozsony, 1636) tekintélyes forrásanyagának kötetei, és nem utolsósorban olyan történeti és politikai jellegű munkák is, amelyek az 1616-tól esztergomi érsekként politikai szerepet is betöltő Pázmány olvasmányaiként szolgáltak.

A köteteket az érdeklődők most először láthatták a Kulturális Örökség Napján, Knapp Éva szakszerű vezetésével.

Fotók: Kissimon István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..