Nyissunk egymásra! – Szomszédünnep

Sajnos nincs ez így a nagyvárosokban, kiváltképp a fővárosban. Tisztelet a minden témában, így itt is fellelhető kivételeknek. Azonban az igazság mégis az, hogy a nagyvárosok lakói nemhogy a szomszéd utcabelieket nem ismerik, de előfordul, hogy azokat sem, akik esetleg egy emelettel feljebb laknak náluk. Mondhatjuk, legalább nem avatkoznak egymás életébe, nem lesz rossz a szomszédi viszony. De valljuk be, jó sem. Nincs kivel jó szót váltani, nincs kitől, ha úgy adódik, segítséget kérni.


A Hungarofest Nonprofit Kft. 2009-ben gondolt egy nagyot és megszervezte az első magyarországi Szomszédünnepet. (Az ötlet egyébként a párizsiaké, akik a kilencvenes évek elején a nehezebb sorban vagy egyedül élő szomszédok megsegítésére segítőhálót hoztak létre a francia főváros 17. kerületében.)

Az ötletgazdák idén szeptember 22-én, szombaton harmadjára hívják fel a figyelmünket arra: tegyünk a magány ellen és nyissunk egymásra.

Egy-egy település, utca vagy bérház már májustól jelentkezhetett a szomszedunnep.hu oldalon arra, hogy saját fiesztáját megszervezhesse, amely alatt az egymás mellett élők beszélgethetnek, ehetnek, ihatnak, jól érezhetik magukat. Mindehhez nem kell más, mint egy jó szervező, néhány lelkes ember, egy formás kis belső udvar, vagy egy széles gang és sok bátorság. Nem árt, ha legalább arra a napra és estére kikapcsoljuk a televíziót, lekapcsolódunk az internetről és nem bajlódunk annyit a nagyvilág gondjaival. Helyette viszont szétnézünk saját kisvilágunkban. Ha magunkra vállaljuk egy ilyen ünnep megszervezését, az elmúlt évek ötleteiből is meríthetünk. Hiszen volt már ilyen napon tábortüzes szalonnasütés, palacsintaevő verseny, játékos vetélkedő a ház vagy az utca múltjáról, faültetés, közös kutyasétáltatás, gyerekruha és bútorcsere. A Szomszédünnep hivatalos napja szeptember 22-e. De ne feledjük, az év bármelyik napja alkalmas rá.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .