Léleküdítő

Kézírásos bölcsességgyűjtemény régi dunaföldvári fotókkal, szép tájképekkel illusztrálva. A harminchat idézet mindegyike töprengésre késztet, s annak felismerésére, amit oly sokszor hallottam tőle, csak nehezen hittem el: „Mosolyogj a világra, hogy az visszamosolyoghasson Rád. Lehajtott fejjel nem látod az emberek arcát.”

A karácsony csendje alkalmas arra, hogy ha csak kis időre is, de a külvilágot kizárva lélekemelő gondolatokkal foglalkozzunk. Ugyanakkor az új esztendőben is érdemes időt szánnunk erre. Két csodaszép könyvecskét ajánlok mindehhez, amelyek elférnek akár a kabátzsebben. Célszerű lassan olvasni őket, egy-egy mondatnál hosszabban elidőzve. Az Amit csak te adhatsz címűben található idézetek egy-egy kulcsszóhoz kötődnek: megbecsülés, nyitottság, elfogadás, türelem, biztatás, bátorság, bizalom, együttlét, meghittség, összefogás, barátság, hűség, megbocsátás, őszinteség, fohász. Megannyi súlyos és tekintélyes fogalom – önmagukban is számos asszociációt keltenek. Vajon ráébredünk-e korlátainkra és határainkra, ha Pilinszky János figyelmeztetésén elmélkedünk? „Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.” Vajon képesek vagyunk mindezt megvalósítani – s nem csak a szeretet ünnepén?

A benned fénylő csillag című könyv valamennyi szövegrészlete pedig arra szólít fel, merjük hinni: küldetésünk van, amely a szeretet által teljesedhet ki. Böjte Csaba ferences szerzetes szavai ragyogjanak ránk és bennünk mindenkor, amikor a reménytelenség már-már eluralkodni látszik, s legszívesebben elhagynánk a földi világot: „A sötétség a világosság hiánya. Nem lehet összetörni és kilapátolni az ablakon. Sokkal egyszerűbb, ha meggyújtunk egy gyertyát. Tehát nem a rossz, a hiány ellen kell küzdeni, hanem életre hívni a fényt, a saját életünkben és a másokéban egyaránt.”

Kell-e több a személyes példaadásnál? Irma néni pedagógusként ezt tette és teszi nemegyszer: életre hívta és hívja a fényt. Szeretnék hozzá hasonlóan cselekedni…

(Amit csak te adhatsz; A benned fénylő csillag. Budapest, Harmat Kiadó) A kötetek megvásárolhatók az Új Ember boltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .