Lektor- és akolitusavatás az egri szemináriumban

Másnap a harmad- és a negyedévesek egy további lépést tettek papi hivatásuk felé. Az egri székesegyházban ekkor tartották a lektor- és akoli­tu­s­avatást. A szertartásra ünnepi szent­misén került sor, melynek főceleb­ránsa Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök volt.
Bosák Nándor beszédében kiemelte: hivatásunkban beleállunk Isten erőterébe, hogy az ő szándéka szerint valósuljon meg az életünk. Ez misztérium, amely által Isten művének részesévé válunk. A papi hivatás különösen nagy titok, amely nemcsak annak ajándék, aki megkapja, hanem az egész hívőközösség számára.
A szentbeszéd után következett a lektorok és az akolitusok avatása. (Mint ismeretes: a lektor a szentírási olvasmányok felolvasására nyer jogosultságot, az akolitus pedig asztalszolga, aki rendkívüli esetben áldoztathat is.) Az akolitus- és lektoravatás mellett négy admissziós jelölt – szentelés előtt álló kispap – befogadási szertartására is sor került az ünnepi szentmisén.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .