Nem kikerüli a problémát, hanem orvosolja

Fotó: Merényi Zita

 

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent kötetet Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatta be november 30-án, a budapesti Szent István-bazilika Mária Termében. Az interjúkötetben a NaPro Technológiáról beszélnek szakemberek és házaspárok.
Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője a megjelenteket köszöntve Boldog VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű enciklikáját idézte. Az Egyház egyszerre anya és tanító. Anya abban az értelemben, hogy életünk problémáival bátran fordulhatunk hozzá, tanító pedig azért, mert a Jézus Krisztus által elhozott igaz­ságról nem hallgathat.
Veres András püspök emlékeztetett az augusztus 20-i Szent István-ünnepen elmondott beszédére, amelyben több aktuális kérdésről is szót ejtett, a média ezek közül mégis csupán egyet, a lombikbébiprogram bírálatát ragadta ki. Sajnos sokan vannak, akik nemcsak kritikusan, hanem ellenségesen viszonyulnak az Egyházhoz és az általa képviselt értékrendhez. De Isten a rosszat is jóra tudja használni. Így kapott ugyanis nagyobb figyelmet a lombikprogram. Ez a módszer évtizedek óta jelen van a magyar társadalomban, sokan még sincsenek tudatában annak, milyen súlyos problémákat hordoz magában.
„Nagyon sok gyermektelen házaspárnak igyekeztem már segíteni, útmutatást és tanácsot adni. Legtöbbször az örökbefogadást javasoltam. Most már egy tucatnyi olyan házaspárról tudok, amelynek az örökbefogadás után született saját gyermeke.” A gyermektelenség okai között lelki és biológiai eredetűek is vannak. Manapság azonban nem az okokat akarják megismerni, hanem türelmetlenségből azonnal egy olyan eljáráshoz folyamodnak, amely kikerüli a problémát, s ráadásul sok erkölcsi és egész­ségügyi nehézséggel jár.
A lombikban történő megtermékenyítés során két olyan ivarsejtet párosítanak, amelyek természetes módon nem találkoztak volna. Ezért a gyermeknek később akár súlyos problémái is lehetnek, amelyek egyébként nem fordultak volna elő. Az ezzel kapcsolatos kutatásokról azon­ban nem esik szó. Mivel a lombikbébiprogram jó üzlet, nem beszélnek a veszélyeiről.
Ám ennél sokkal fontosabb: „minden embernek joga van arra, hogy szülei természetes szeretetkapcsolatából foganjon”. Ennek testi és lélektani szempontból is fontos következménye van mind a gyermek, mind pedig a szülők számára. Az Egyház nem öncélúan, nem érzéketlenségből jelenti ki azt, amit tanít.
A sajtóhírekben azzal is találkozhattunk, hogy az Egyház megveti azokat a gyerekeket, akik lombikbébiprogram során fogantak. Ez nem így van, hiszen az Egyház tanítása szerint az életet tisztelni, becsülni és védeni kell. Ők nem tehetnek arról, hogy milyen módon jöttek a világra. „Érthetetlen, miért feltételezik az Egyházról, hogy bárki felé gyűlölettel fordulna” – mutatott rá az MKPK elnöke.
Előadása végén Veres András püspök megköszönte a kiadónak, hogy ilyen gyorsan létrejött ez a könyv. „Bízom abban, hogy a gyermektelenség keresztjét hordozó házaspárok közül egyre többen fordulnak majd ahhoz a technológiához, amely nem kikerüli a problémát, hanem orvosolni szeretné azt” – fogalmazott.
Schaffler Orsolya, a könyv szerzője elmondta, hogy Szombathelyen már 2012-ben tartottak előadást erről a módszerről. A sok érdeklődő először csak külföldi anyagokhoz juthatott hozzá, ezért is kezdtek bele a fordításokba. Ez a kötet beszélgetéseket tartalmaz, mert így az orvosok, a Creighton-oktatók és a NaPro Technológia révén gyermeket világra hozó szülők szempontjai is bemutathatók.
Schaffler Orsolya bölcsészként személyes érintettsége miatt kezdett foglalkozni a témával. Bár ő mindig arra volt kíváncsi, hogy miért nem jön a baba, mégis minden orvos a lombik felé terelte. Gyakorlott katolikusként tudta, hogy az Egyház nem támogatja ezt az eljárást, de szeretett volna tisztában lenni azzal is, hogy pontosan mit tanít erről. A NaPro Technológiáról húgától, Schaffler Ágnestől hallott először. Felvette a kapcsolatot a módszer egyik megalkotójával, Phil Boyle-lal, akitől sok segítséget kapott.
A NaPro Technológia – melyet az élet iránti tisztelet jellemez – mindig azt kutatja, hogy mi a meddőség oka. Magyarországon jelenleg hatan oktatják a Creighton-módszert, és három orvos végez NaPro Technológiával kapcsolatos képzést. Ha valaki ezt a módszert választja, általában hat hónap alatt kiderül a meddőség oka. Ha a következő tizenkét ciklus megfelelő, akkor kilencvennyolc százalék az esélye annak, hogy megfoganhat a gyermek. A lombikeljárással összevetve ugyanazt az eredményt lehet elérni.
A könyvbemutatón tanúságot tett a Záhonyi házaspár – Kata és Lajos, akiknek a NaPro Technológia segítségével született meg a gyermekük. Azért vállalják szívesen, hogy elmondják a történetüket, mert olyan ajándékot kaptak a Jóistentől, „aki ma már önmagáért beszél” – gyermeküket, Simont. 2006-ban kötöttek házasságot. Az évek múltán egyre súlyosabban merült fel bennük a kérdés, hogy bár nagyon szeretnének gyermeket, vajon a Jóisten miért nem adja meg nekik. Az orvosok a „nehezített megtermékenyülés” esetét állapították meg náluk, a vizsgálatok vége mindig az volt, hogy a mesterséges megtermékenyítést javasolták nekik.
Miután tudomást szereztek arról, hogy létezik a NaPro Technológia, felvették a kapcsolatot Schaffler Orsolyával, és Kata elsajátította a Chreigh­ton-módszert. Fontos, hogy a NaPro Technológia alkalmazása során nemcsak a testi, hanem a lelki oldalra is nagy hangsúlyt helyeznek. Lajos azt is elmondta, hogy bár vallásos családból származik, ezen az úton haladva – melyen nagyon sok jó emberrel ismerkedtek meg – vált hívővé.
A NaPro-szakemberek nem titkolóznak, azt is megtudja a házaspár, ha gond van. Mivel nem jött a baba, úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket. 2014 karácsonyán meg is kapták az erről szóló iratokat. 2015. január 5-én aztán Kata felhívta Lajost, és bejelentette, hogy gyermeket vár. Alig akarták elhinni, hogy megtörténik velük ez a csoda. Már a házasságuk elején beszéltek arról, hogy a gyermeküket Simonnak fogják hívni. Január 5. pedig éppen Simon napja. A név azt jelenti: „Isten meghallgatott”. „A kisfiunk megszületésével nem csupán egy gyermeket kaptunk, hanem feladatot is, hogy minderről tanúságot tegyünk.”
Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .