Legyen vidám a misszionárius!

A szeptember 17-i találkozó vendége volt Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi egyházmegye püspöke. Az európai, dél-amerikai, ázsiai és afrikai országokból érkező közel ötven pap, szerzetes, szerzetesnő és más közösségek tagjai hazánk új nunciusának életét megismerve megtudhatták, miként lett a diplomáciai pályán szolgálatot teljesítő papból tizenkét évre Kamerunban misszionárius. De Castello a missziókat érintő aktuális kérdésekről, munkájuk hatékonyságának növeléséről, a helyi egyházakkal való kapcsolatfelvétel lehetőségeiről is beszélt.

A közvetlen hangvételű előadás után kérdésekre válaszolva kiemelte: a misszionárius „csupán” eszköz Isten tervének megvalósításában, hiszen általa ismerhetik meg az emberek Krisztust. Ehhez mély lelki kapcsolatot kell kiépíteni Jézussal, és fontos jól ismerni azokat az embereket, akikkel őt a missziókban meg akarják ismertetni. A misszionáriusok a világ különböző pontjain mindig más és más nehézségekkel találkozhatnak. Az amerikai kontinensen például nyitottak az emberek, bármiről lehet velük beszélgetni, a misszionárius, akárkinek tesz is fel kérdéseket, választ kap. Ázsiában zárkózottabbak az emberek. Amikor nehézségeket tapasztal, az a leglényegesebb, hogy az Úrra figyeljen a misszionárius, és mindig világos legyen a számára, hogy az egyházban, a történelemben ő munkálkodik, míg az ember csupán eszköz, Isten szándékának közvetítője. Csak vidáman, mosolyogva lehet az embereknek Istent hirdetni – tette hozzá.

Az előadás után szentmise következett. A nuncius az evangéliumban felolvasott magvető példabeszédére utalva kiemelte: Isten látszólag pazarló, mint az a földműves, aki az útra, a kövek közé is szórja a magvakat. Az Úr is mindenkire kiárasztja kegyelmét, mindenkire „pazarolja” szeretetét. Egyéni boldogságunk kulcsa, hogy meghalljuk az életre, a missziós szolgálatra szóló hívást, s hogy tudjuk: az ő tervét kell megvalósítanunk.
Fotó: bókay
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .