„Legyen öröm az iskolakezdés!”

Fotó: Csapó Viktória/Katolikus Karitász

 

A „Legyen öröm az iskolakezdés!” akcióval a Katolikus Karitász idén ötezer gyermek számára már biztosan segítséget tud nyújtani az országban. Ugyanakkor a határon túli magyarlakta területeken is igyekszik támogatni a családokat. Augusztus 30-án Bereg­szászon Écsy ­Gábor, a szervezet országos igazgatója ötven kisdiáknak adott át iskolatáskát. Elmondta: ezeket a táskákat abból az összegből vette számukra a karitász, amely az 1356-os adományvonalon meghirdetett gyűjtésből, sok nagylelkű ember támogatásából gyűlt össze.
Écsy Gábor így bocsátotta útjukra a gyermekeket: „Ezek különleges táskák, de tudnotok kell, hogy ha rossz jegy kerül beléjük, nagyon nehézzé válnak. Törekedjetek arra, hogy sok-sok piros ponttal, ötössel és dicsérettel teljen meg a táska, így mindig könnyű marad számotokra!”
A gyermekek énekkel köszönték meg az ajándékokat. A megmaradt mintegy hetven táskát a perecsényi karitász vezetője, Kalinowski Dmitrij vette át az ungvári járásban élő iskolások nevében.

*

A Katolikus Karitász az idei iskolakezdésre húszmillió forint értékben négyezer gyermeket támogat utalványokkal. A segélyszervezet egyházmegyei központjai emellett több mint tízmillió forint értékben nyújtanak iskolakezdési támogatást tanszercsomagok formájában, amelyek iskolatáskát, tolltartót, füzeteket és egyéb eszközöket tartalmaznak. A helyi karitász­szervezetek önkéntesei országszerte mintegy nyolcszáz településen látogatják meg a leginkább rászoruló családokat, és a tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítik őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit. Több családnak a megfelelő ruházat beszerzése is gondot jelent, ilyen esetekben is igyekeznek segíteni az önkéntesek.

*

A segélyszervezet kárpátaljai kórházmissziós programja keretében pedig augusztus végén újabb projekt zárult le: a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának fürdőszobáját újították fel. Az elmúlt évben egy vízvezeték-állványzat cseréjét támogatta a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, most pedig az osztály fürdőszobájának teljes körű felújítását tette lehetővé.
A rendkívül rossz állapotban lévő fürdőszobában megújult a vízvezeték, a villany­hálózat, és új burkolatot kapott a helyiség. A munkálatok elvégzésében ismét a Kezünkben a Jövő Alapítvány és koordinátora, Zsabej Edit volt a karitász együttműködő partnere. A vizes­blokk felújítását mintegy félmillió forinttal támogatta a segélyszervezet.
A Beregszászi Járási Kórház – ritka gesztusként – emléklappal köszönte meg a Katolikus Karitász eddigi támogatását.

Forrás: Katolikus Karitász

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .