Látogatható a Dömötör-torony Szegeden

„Már a torony megtalálása is meseszerű volt. A késő román, kora gót stílusú építmény egy barokk templom bontása során került elő ősi rejtekéből. A szakemberek sem tudták, hogy ott van, ezért akkoriban ez nagy szenzációnak számított” – mondta Kiss Edit, a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatója.
Szeged legrégebbi építménye a Dömötör-torony, amely az egykor a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen fennmaradt tornya. A templomot, amelynek első írásos említése 1199-ből származik, számos alkalommal átépítették, és csak a XVIII. századra nyerte el végső formáját. A Demeter-templomot a nagy tiszai árvíz pusztítása után, 1925-ben bontották le, hogy helyére építsék fel a város új szimbólumát, a szegedi dómot. Ekkor került elő a Dömötör-torony, amelyet a 30-as években kezdtek el felújítani; keresztelőkápolnává alakították. A torony művészi helyreállítása Rerrich Béla munkája. A toronyba vágott új ajtó bélletében helyezték el a vár bontása során előkerült román kori faragott köveket, íves felső részében pedig Szeged legrégebbi szobra, a XII. századi kőbárány kapott helyet.
A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik, aki ezekkel az alkotásaival díjat is nyert az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon. A Dömötör-torony frissen elkészült falképeinek sikerét azonban beárnyékolta egy szerencsétlenség: 1932-ben a Tisza rendkívül magas vízállása miatt felgyülemlő belvíz hatására a falak átnedvesedtek, s így megsérültek a festmények. Aba-Novák ezért 1933-ban – kisebb változtatásokkal – újrafestette őket, ekkor már freskótechnikával – ismertette a részleteket Kiss Edit.
A torony vizesedése a későbbiekben is gondot okozott: a freskók az ezredfordulóra erősen megrongálódtak. Megmentésük érdekében – Forrai Kornélia restaurátor közreműködésével – egyes részleteket eltávolítottak az eredeti helyükről, majd helyreállításuk után 2015–2016-ban visszahelyezték őket.
„Ezért is csoda, amit ott láthatunk. Február 1-jétől nyitvatartási időben bárki megnézheti, de csak idegenvezetői kísérettel. Egyszerre legfeljebb húszan tekinthetik meg a tornyot, de ha egy négytagú család érkezik, nekik is kinyitjuk” – mondta el a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatója.
Az épületet január 31-én, A Dömötör-torony meséi című kiállítással nyitották meg a nagyközönség előtt. A tárlat korabeli újságcikkeken, fotográfiákon és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásainak segítségével tárja elénk a Dömötör-torony történetét. A kiállításon egyebek mellett megtekinthető az a 824 igazgyönggyel díszített – a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerült – miseruha, amely a hagyomány szerint Mátyás király palástjából készült.

Forrás és fotó: Délmagyar.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .