Látható keresztény értékek

A borsodi megyeszékhely évről évre rangosabbá váló mustráján kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások is versenyeztek, a vetítések mellett pedig kiállítások, szakmai találkozók és workshopok színesítették az idei CineFestet. Ráadásul nemzetközi ökumenikus zsűri is értékelte a bemutatott versenyfilmeket – Magyarországon először.

A legrangosabb filmfesztiválokon – Cannes-ban, Berlinben, Locarnóban és Karlovy Varyban – már évtizedek óta működnek katolikus, református és evangélikus küldöttekből álló döntnöki testületek, ezért igen nagy elismerésnek számít, hogy a nemzetközi presztízsű ítészszervezet a miskolci fesztivált választotta magyar partneréül. „Az ökumenikus zsűri a világon zajló több ezer filmes seregszemle közül körülbelül hetvenet tisztel meg jelenlétével. Tavaly már elküldték megfigyelőiket a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra, hivatalosan pedig a Berlinale alkalmával jelentették be, hogy idén már zsűrizni fognak a CineFesten. Ez mindenképpen jelzi a borsodi mustra elismertségének növekedését” – mondta Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója. A katolikus újságírók világszervezete, a SIGNIS ráadásul nem kisebb személyt adott a miskolci zsűribe, mint elnökét, a belga Jos Horemanst. Szintén a SIGNIS delegálta Németh Gergelyt, a protestáns egyházak nemzetközi filmes testülete, az INTERFILM pedig a svájci Ingrid Glatzot és a csopaki Tislér Gézát jelölte a feladatra.

Németh Gergelytől megtudtuk, hogy a nemzetközi ökumenikus zsűri elsősorban keresztény, humanitárius, emberhez közeli értékeket keresett a bemutatott filmalkotásokban. Az esztétikumon túl ilyen szempontból is vizsgálták a műveket, és arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyiben adnak érvényes válaszokat a mai életben felmerülő kérdésekre. Döntésük során azt a célt követték, hogy útmutatást nyújtsanak a nézőknek. Egybehangzó döntés született – tette hozzá Németh Gergely. A Lélegzés című osztrák filmet jutalmazták, csakúgy, mint a kritikusok, sőt, ez kapta a nagyjátékfilmek közt a legjobbnak járó Pressburger Imre-díjat is.

Karl Markovics Cannes-ban is bemutatott és Ausztria idei Oscar-indulójaként emlegetett munkája egy tizenkilenc éves fiú nem mindennapi mindennapjait követi, aki, miután a fiatalkorúak fegyintézetéből próbaidőre távozhat, a bécsi hullaház „lakói” között talál rá az életbe visszavezető útra. Németh Gergely kiemelte, hogy Markovics filmje különös érzékenységgel mutat be keresztény motívumokat, és fontos üzenetet hordoz az emberi kapcsolatokról, az újrakezdésről.

Szeptember közepén egy hétre Miskolc volt az ország filmes fővárosa. A fesztivál szervezői arról tájékoztattak: lesz folytatás!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .