Az ősz színei

Ősszel (is) virágzó évelőkkel bőven ellát a természet, és nemcsak a krizantémoké és az őszirózsáké a főszerep!
Az alábbiakban magasság szerint csoportosítottam a növényeket, így egymás elé ültetve őket különleges színhatások érhetők el.
Egyméteresre vagy annál magasabbra nő a kerti szarkaláb (Delphinium x cultorum), amely fehér, kék és lila árnyalatokban pompázik. Mintha ezernyi csillag díszítené másfél méteres szárán a füzéres poloskafüvet (Cimicifuga simplex). Riasztó neve dacára apró virágai édes illatot árasztanak. A hamuvirág (Ligularia tangutica) embermagasságban nyíló sárga virágfüzérei szépen takarhatják a kerítést vagy az ágyás szélét. A fűzlevelű vagy öles napraforgó (Helianthus salicifolius) is az óriásnövények közé tartozik, épp ezért magasban lévő virágait nem bántják a talajmenti fagyok. Egyébként vágott virágként is sokáig díszítheti a vázát. A sisakvirág (Aconitum) számtalan faja is belevirágzik az őszbe. Az Arendsii fajta sötét violaszínű, míg a Carmichaelii var. wilsonii ametisztkék virágokat hoz. Az őszirózsa két hórihorgas fajtája szinte bokrot alkot, amikor virágzik. A mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) tengernyi fehér szirmú, sárga közepű virágot hoz, míg a kopasz faj (Aster novae-belgii) a lilán kívül kék és vöröses színekben is pompázik.

Egy „emelettel” lejjebb, negyven–hatvan centiméteres magasságban nyílnak a kékeslevelű aranyvessző (Solidago caesia) halványsárga, a pereszlény (Calamintha nepeta) lila és a kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis) halványrózsaszín virágai. Aranysárga színről a pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) gondoskodik, amely vázában is sokáig eláll.

Ágyásszegélybe és sziklakertbe való, alacsony termetű évelőkkel zárhatjuk a sort. Erre az igénytelen varjúhájak (Sedum) kiválóan alkalmasak, és apró sárga virágaik jókedvre derítenek. Melléjük ültethető két kúszó növekedésű encián fajta (Gentiana sino-ornata és G. x. macaulayi „Wellsii”). Ezek trombita alakú, indigókék virágai a kert ékköveinek számítanak. A narancspiros színt a korallbogyónak (Nertera depresse) köszönhetjük, ha nyáron bőségesen öntöztük.

Az évelők palántáinak elültetése most esedékes, és ha ezt megtettük, jövő ősszel már büszkén mutogathatjuk vendégeinknek színpompás kertünket!

Akad jó néhány cserje- és fafaj, amelyet nem is a virágaiért ültetünk, hanem díszes őszi lombozata miatt. Ezek közül a legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) viszi el a pálmát. A nyári középzöld levelekből őszre lángcsóvát idéző lomblevelekben gyönyörködhetünk. Még különlegesebb – ám kertjeinkben sajnos ritkán látott – bokor a kínai varázsmogyoró (Hamamelis vernalis). Levelei évente többször is változtatják színüket: a tavasszal vöröses lombszín nyáron zöldre változik, majd őszre sárga, narancsos, illetve bíbor árnyalatot ölt. És illatos virágai sem megvetendők.
Fotó: Lovas Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .