Az összeírás hitelességéért

Emellett összeírnak minden külföldi állampolgárt és hontalan személyt is, aki három hónapnál hosszabb ideje tartózkodik nálunk. Az adatokat a 2011. október 1-je nulla órai időpontnak megfelelően kell megadni.

A népszámlálás fontosságára a katolikus egyház is figyelmeztette híveit, kiemelve, hogy a nem kötelező válaszok között minél többen valljuk meg: katolikusok vagyunk. Az összeírás az állam számára is fontos, ezért a válaszadás néhány kérdést leszámítva kötelező. A népszámlálás az egyetlen módszer, amellyel pontosan megismerhetők Magyarország összes lakosának életkörülményei. A pontos adatok ismeretében lehet megalapozottan a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális fejlesztéseket tervezni, és a Magyarországról nyújtott adatok segítségével hatékonyabban pályázhatunk az európai uniós és más nemzetközi támogatásokra is. Egyszóval a népszámlálás mindenkit érintő, országos ügy, az adatok megbízhatósága érdekében a részvételt és a hiteles adatközlést a törvény kötelezővé teszi.

A népszámlálásról szóló törvény biztosítja, hogy az összeírás során felvett adatok a későbbiekben ne legyenek személyünkkel összekapcsolhatók. A népszámlálás célja az, hogy a lakásokról, házakról és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről információt lehessen kapni, de a népszámlálási kérdőíven sehol sem szerepel a nevünk.

A kérdőívek kitöltésének többféle módszere lehetséges. Ezek közt magunk választhatunk: mi dönthetünk arról, hogy személyes adataink védelme szempontjából melyiket tartjuk a legmegfelelőbbnek. Aki személyesen találkozik a kérdezőbiztosokkal, jó, ha tudja: őket is szigorú titoktartás köti.

Érdemes a népszámlálás néhány további részletével is tisztában lennünk. Az adatfelvétel 2011. október 1-je és 31-e között történik, de aki interneten keresztül szeretne válaszolni, vagy maga tölti ki az adatlapokat, kérdőíveket, annak csak 2011. október 1-jétől október 16-áig van erre módja.

Minden háztartásba, minden címre eljuttattak már egy népszámlálási adatfelvételi csomagot. Ez tartalmazza a lakás- és a személyi kérdőív egy-egy példányát, valamint egy tájékoztató levelet. Megtudhatjuk belőle, hogy háromféle módon tehetünk eleget törvényi kötelezettségünknek. Interneten, az elektronikus kérdőív kitöltésével, papír kérdőíven, önálló kitöltéssel vagy interjú keretében, a számlálóbiztos segítségével.

A kérdéseknek is három csoportját különböztethetjük meg. A személyekre vonatkozóan a nemünkre, születési időpontunkra, állampolgárságunkra, lakóhelyünkre kérdeznek rá. A lakáshasználat jogcímét, családi állapotunkat, a családban, háztartásban betöltött szerepünket, élve született gyermekeink adatait, iskoláinkat, iskolai végzettségünket, nyelvismeretünket, foglalkozásunkat, munkáltatónk adatait, munkavégzésünk vagy a tanulásunk helyét, valamint a munkavégzéssel, tanulással összefüggő napi közlekedésünk körülményeit tudakolják. Ezeket követik a válaszadásra nem kötelező kérdések: a nemzetiség, az anyanyelv, a vallás, a tartós betegség és a fogyatékosság.

A kérdések második csoportja a lakásokra, házakra vonatkozik: a címüket, rendeltetésüket, építési évüket, falazatuk típusát, tulajdoni jellegét, helyiségeik számát és alapterületét kell megadnunk…

A kérdések harmadik csoportja az intézményekre vonatkozik. Címükre, a fenntartó fő tevékenységére, gazdálkodási formájukra, a dolgozói létszámra stb. vonatkozóak. A csomagban kapott papírok közt, a lakáskérdőíven találhatók az internetes kitöltéshez szükséges azonosítók. Ezek megadásával léphetünk be számítógépen keresztül a kérdőívek honlapjára.
A népszámlálással kapcsolatban fontos tudni, hogy az egy lakóingatlanban élők csak egyféle módszerrel tölthetik ki űrlapjaikat. Tehát ha valaki az interneten kívánja adatait elküldeni, annak minden családtagja, aki vele egy fedél alatt lakik, ugyancsak az interneten köteles kitölteni a kérdőíveket.

Aki maga tölti ki az adatait, az is október 16-ig teheti meg ezt. Mivel a szeptember végéig kiküldött adatfelvételi csomag egy lakás- és egy személyi kérdőívet tartalmaz, a papír alapú kitöltéshez az érintetteknek a számlálóbiztostól kell megfelelő számú személyi kérdőívet kérniük, de az internetről is letölthetik őket, és a polgármesteri hivatalokban is hozzájuk juthatnak. Az így kitöltött kérdőíveket előre egyeztetett időpontban lehet a számlálóbiztosnak átadni.

Különlegessége a mostani népszámlálásnak, hogy első alkalommal az Európai Unió összes országában ugyanabban az évben írják össze az embereket. Az első összesített adatok várhatóan 2012 tavaszán jelennek majd meg, a teljes feldolgozást a statisztikai hivatal a jövő év végére ígéri.
Fotó: Bókay

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .