Láthatatlan kötelék

A városvezető tíz délvidéki magyart köszöntött, akik előtte tették le az állampolgársági esküt. A rendezvényen közreműködött az erdélyi származású szolnoki színésznő, Meister Éva.

Az előzményekről tudni kell, hogy a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) egy éve együttműködési megállapodást kötött. A tolnai KÉSZ és a szabadkai KÉK különösen szoros kapcsolatban áll egymással. A most állampolgársági esküt tettek között volt a KÉK elnöke, Szabó Károly feleségével és két lányával.

A tíz állampolgársági esküt tett személy közül ketten érkeztek Óbecséről. Molnár Ferenc és felesége nem véletlenül választotta Tolnát helyszínül. Lányuk három éve itt él. A szerbiai helyzetet ismerve úgy gondolják, hogy az ország 2020 előtt valószínűleg nem lesz EU-tag. Ők viszont magyar állampolgárként, magyar útlevéllel már most szabadon mozoghatnak az unióban.

A másik nyolc délvidéki Szabadkáról érkezett. A nevükben Szabó Károly mondott rövid köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy a szabadkai konzulátuson is nyugodtan letehették volna az állampolgársági esküt, ám úgy gondolták, hogy sokkal meghittebb lesz egy anyaországi helyszín. A keresztény szervezetek kapcsolatának köszönhetően a tolnai városházát választották.

A legidősebb eskütevő a hetvenhét éves Fehér Otília volt. A legboldogabb pedig valószínűleg Szádeczky Éva, aki második születésnapjának tekintette ezt a szombatot. Délvidék visszacsatolásakor, 1942-ben magyar állampolgárnak született, s most, 2011-ben ismét azzá válhatott.

Fotó: Wessely Gábor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .