Lapszél: Falak

2003-ban azonban újabb fal épült, ezúttal a Szentföldön, Izrael állam területén. Azt mondták, azért, hogy megnehezítsék a palesztin terroristáknak a Palesztin Fennhatóságból való támadását. Valójában inkább a diákok, a munkába járók, a turisták, a zarándokok útját nehezíti a fal. II. János Pál azt mondta 2003-ban: a Szentföldnek nem falakra, hanem hidakra van szüksége. XVI. Benedek is falak és erőszak helyett közeledésre, párbeszédre buzdított.
Persze könnyebb falakat emelni, mint tárgyalni, kiegyezni, hidat verni. Ezért nem is csodálkozhatunk, hogy újabb falak építéséről érkeznek hírek. Most éppen Rio de Janeiróból. A brazil világváros hírhedt nyomornegyedét veszik körül háromméteres fallal. Azt mondják, környezetvédelmi okokból, nehogy tovább pusztítsák az erdőt, földcsuszamlást okozva. Valójában könnyebb falak mögé rejteni a nyomort, mint felszámolni. Könnyebb ellenőrizni is a kapuknál az embereket, semmint iskolai nevelést, emberséges munkát adni aprajának-nagyjának.
Nehezen okulunk. Pedig a falak mindig csak megosztanak. Országokat, városokat, embereket. Az igazi problémákat nem oldják meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .