Kutatási programok Afrikáért

A PTE Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének részeként működik az egyetem Afrika Kutatóközpontja, amelynek célja egy kutatási potenciál kialakítása, valamint olyan szakemberek képzése, akik ismerik Afrika problémáit, lehetőségeit.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta karitatív és szakmai kapacitásfejlesztési feladatokat lát el Afrika több országában, elsősorban a Szaharától délre. Tevékenysége során a segélyszervezet olyan ismereteket szerez, amelyek megosztása hozzájárulhat a pécsi kutatóközpont céljainak eléréséhez, és a kutatóközpont információi is segíthetik az MMSZ afrikai tevékenységét, a térségre jellemző társadalmi, gazdasági és geopolitikai problémák feltérképezését, hatékonyabb programok kidolgozását.
Az együttműködés kiterjed a közös kutatási tevékenységre, terepkutatásokra, új afrikai programok kidolgozására és indítására, gyakorlati és elméleti tapasztalatok megosztására, hazai és külföldi konferenciák szervezésére, valamint a kutatási eredmények közös publikálására, ismertetésére.
„Egyetemmel ez az első szerződésünk” – mondta az együttműködési megállapodás aláírását követően Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke a Pécsi Tudományegyetem televíziójának. Hozzátette: a segélyszervezet több mint két évtizede foglalkozik Afrika égető kérdéseivel; elsősorban a szubszaharai térség humanitárius katasztrófáit és elhúzódó válságait igyekeznek mérsékelni.
Tarrósy István, a pécsi Afrika Kutatóközpont vezetője, a hazai afrikanisztika megbecsült kutatója arról számolt be, hogy a PTE az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, amelynek Afrika-kutatóközpontja van. A központ tizenkét éve folyóiratot is kiad, Afrika Tanulmányok címmel. 2010 óta tartanak afrikanisztikai konferenciákat, az elmúlt években számos terepkutatásban nyert tapasztalatokat a PTE.

*

Helyi kormányzati szervekkel, intézményvezetőkkel, nemzetközi és helyi karitatív szervezetekkel és egyházakkal együttműködve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vízügyi, szanitációs és higiénés fejlesztési (Wash) projekteket valósított meg Kelet-Afrika számos országában, Kenya fővárosában, Nairobiban és a tengerparti Mombasában, Uganda fővárosában, Kampalában és a tanzániai Dar es-Salaamban. A szervezet nagyvárosok nyomortelepein segíti az ott élők méltóbb lakhatási körülményeinek megteremtését. A szeretetszolgálat projektjeinek elsődleges célja a gyermekek és a nők egész­ségének javítása, a csecsemőhalálozás csökkentése és a fertőző betegségek terjedésének megállítása. A szervezet a szubszaharai Afrikában négy Wash-létesítményt hozott létre, amelyek ivóvizet és higiénés szolgáltatást biztosítanak a szegregált telepeken, Kelet-Afrika világvárosainak általános és középiskoláiban.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013-ban komplex vízügyi, higiénés és szanitációs fejlesztési programokat valósított meg Ugandában, Kampala hátrányos helyzetű közösségeinek megsegítésére. Az ott élő emberek így hozzájutottak a tiszta ivóvízhez és az alapvető higiénés szolgáltatásokhoz.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .