Kutak Mária könnyével

A kegyhelyek történetében meghatározó a forrás: gyógyít, s nem csupán fizikailag. A benső megnyugvást, békességet is biztosítja, ahogy egy beteg zarándok mondta: „Nem gyógyultam meg, de lélekben megerősödtem. Istennek ez is gyógyító csodája az életemben. Megértettem, mit jelent az áldozat…”

Könyvet kaptam Bajáról, amelynek címében is olvasható a víz szláv neve: vodica. A kötet Felső-Bácska legfontosabb kegyhelyének, Máriakönnye-Vodicának történetét dolgozza fel. A dokumentumok, a szokáshagyományok és maga a zarándoklat a XIX. század elejétől igazolják: nem hiedelemlegendáról van szó, hanem arról a spirituális tartalomról, amely az említett misztériummal kapcsolatos.

A történeti leírás, a szakrális hely mondái, a kegykép bemutatása, a bátai Szent Vér-kultusz, a pravoszláv kezdetek, a ferences évtizedek és napjaink zarándoklata nem csupán történelmünk képeit tükrözik ezen a tájon, hanem a spirituális fejlődés útjának állomásait, melyek a néplélek ismert érzékenységének, hűségének bizonylatai. A zarándokélet bemutatása, a kegyhely értékeinek, imáinak, feliratainak felsorolása, értékes fotók „színezik” még a lapokat. A helyi legendák javát Bálint Sándor gyűjtötte össze. A zarándokhelyek keletkezéséről szóló elbeszélések nemegyszer apokrif hátteret sejtetnek, de a kitartó imádság idővel mást igazol. Így történhetett, hogy Máriakönnye-Vodica sem vált mindjárt egyházilag elismertté, de Kollonich László érsek kérését követően VII. Piusz pápa teljes búcsút engedélyező dekrétuma hitelesítette a hívek jámborságát, teljesítette az érsek „esedezését”.

A szent hely újabb fejlődése 1990-ben kezdődött, s amint a könyv szerzője, Nebojszki László írja: „archaikus múltjának misztikus világából fakadó varázsa egyre nagyobb számban vonzza” az idezarándoklókat. „Szakrális kisugárzása nemcsak a közelben fekvő települések hívőit érinti meg…” A kötődés hűsége, az ökumené erősödése (pravoszláv és katolikus címzetű két kút adja a vizet), a nemzeti lelkület testvéri összetartozásának kegyelemforrása válasz a XXI. század kihívására.

(Nebojszki László: Máriakönnye-Vodica. Páduai Szent Antal-plébánia, Baja, 2011. A könyv megvásárolható a plébánián. 6500 Baja, Bartók Béla út 1.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .