A szív csendjének útja

Az ismert spirituális szerző szemlélődésről írt posztumusz jegyzeteit az Ursus Libris Kiadó jelentette meg. Azt, hogy Merton Hétlépcsős hegy című könyve miért lett annyira népszerű, könnyen megérthetjük, hiszen egy modern megtéréstörténetet olvashatunk lapjain. De vajon a tettek korában érdekes-e egy olyan mű, mely arra szeretne ösztönözni, hogy „belső énünk” felé fordulva fedezzük fel Istent? Merton szerint a kontempláció nem egyenlő a tétlenséggel, mert „a lehető legkonkrétabb, legsajátosabb és legegzisztenciálisabb cselekvés”. A tőle megszokott őszinteséggel nyúl a témához, amikor arra figyelmeztet: „Könyvemmel nem áll szándékomban megoldani senki problémáját, és senkinek nem akarok könnyű megoldást kínálni a nehézségeire.” Azt sem ígéri, hogy a kontempláció különleges élményekkel fog gazdagítani bennünket: „A spirituális gyakorlatokkal mindössze annyit érhetünk el, hogy kialakítunk magunkban annyit a szív csöndjéből, alázatából… amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a belső én óvatosan és váratlanul kinyilvánítsa a jelenlétét.” Remete Szent Antalt idézve felhívja a figyelmet, hogy „az a legtisztább imádság, amelyet végezve a szerzetes már nincs tudatában önmagának, sem annak, hogy imádkozik”.

Merton tisztában van azzal, hogy olyan témáról kell írnia, amely a diszkurzív gondolkodás számára megközelíthetetlen. Mégsem mulasztja el, hogy a keresztény teológiai hagyomány azon részeire utaljon, melyek a kontemplációt végző számára fontosak lehetnek. Így Pszeudo-Dionüsziosz, Eckhart mester vagy Keresztes Szent János idevonatkozó útmutatásait ugyanúgy felhasználja, mint a Megnemismert felhője című középkori írást.

Hol találhatunk megfelelő körülményeket a szemlélődéshez? Merton szerint már a „jogi szempontból kontemplatív közösségnek minősülő rendekben is alig vannak vagy egyáltalán nincsenek igazi szemlélődők”. A laikusoknak azt ajánlja, hozzanak létre csoportokat a kontempláció gyakorlására. Mert a magány imája nem jelent elszigeteltséget. És ha őszinte az ember vágya, Isten nem hagyja magára, mert ahogy Krisztus ígérte: „A Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít titeket mindenre.”

(Thomas Merton: A belső tapasztalat. Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2011)

A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .