Egyház, kultúra, társadalom

Olyan időszakban születtek ezek az írásai, amikor egyetemi professzorként, kutatóként, majd rektorként, később pedig az egyház legfiatalabb bíborosaként olyan átlátással rendelkezik a mai világról, amely keveseknek adatik meg.

A könyv első része beszédeket tartalmaz: a nyitó fejezetben sorskérdésekről van szó, például Európa válságáról. A második fejezetben a kultúra világáról olvashatunk: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem létrehozásában, majd vezetésében alapvető szerepet játszó szerző többek között az egyetem szerepét és világnézeti sajátosságait mint a kultúra egy meghatározó részét elemzi. A harmadik fejezet társadalmi kérdéseket vet fel: ennek egyik sarkalatos területe a bioetika. Meg merem kockáztatni, hogy a bioetikai veszélyek – elsősorban a bionikai és genetikai technológiák fejlődése miatt – rövidesen nagyobb etikai kihívást jelenthetnek, mint a Japánra ledobott atombombák.

A kötet második részében a szerzővel készült beszélgetések találhatók, a harmadik pedig válogatott írásokat tartalmaz a kultúra és a társadalom különböző alkalmaira reflektálva. A negyedik részben kiemelten szerepel a család, azaz a mai világ legégetőbb erkölcsi, kulturális és társadalmi kérdése, Európa és Magyarország válságának egyik leglényegesebb problémája. Keressük az igazságot, tanuljunk és találjunk ki sok új dolgot, de ne feledjük, hogy nem tudunk a magunk erejéből továbblépni és harmóniában élni. Van irgalom és van kegyelem. Számomra talán ez a könyv olvasásának legnagyobb öröme és következtetése.

(Erdő Péter: Egyház, kultúra, társadalom. Szent István Társulat, Budapest, 2011)

a szerző akadémikus

A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .