Kultúrák és vallások

A Jövőegyetem-könyvek sorozatában decemberben jelenik meg magyar nyelven Joseph Ratzinger Hit, igazság, tolerancia című tanulmánya. A későbbi XVI. Benedek pápa írásában rámutat arra, hogy a kereszténység önértelmezése és a vallások egymás nagyra becsülésére épülő együttélése, a hit és a párbeszéd, a szabadság és a tolerancia mind ezen a döntő kérdésen múlik: „Mi is tulajdonképpen az igazság?” A kötetet Sallai Gábor fordította, és Székely János lektorálta.


A kultúrák egymáshoz való viszonya és a vallások közötti béke a politikának is kiemelt témájává vált. A kérdés azonban mindenekelőtt magukat a vallásokat érinti. Miként tudnak békében élni egymással, és hogyan járulhatnak hozzá az emberi nem békére neveléséhez? Különösen is foglalkoztatja ez a problematika a keresztény hitet, hiszen lényegéből adódóan és kezdettől fogva azzal az igénnyel áll elő, hogy az igaz Isten és minden ember egyetlen megváltójának ismeretében ezt az Istent hirdesse. Ma is képviselhető ez az abszolút igény? S hogyan viszonyul mindez a vallások és a kultúrák közötti béke kereséséhez?

(Joseph Ratzinger Hit, igazság, tolerancia című könyve kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Kertész-Bakos

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .