Különleges körmenet Szentpétervárott

A város legrégebbi katolikus templomában szolgáló fiatal francia pap az ortodox teológia szakértője. Kérdésünkre elmondta: az úrnapi körmenet résztvevői utoljára kilencvenhárom éve, 1918-ban vonultak a Nyevszkij proszpekten. A mostani alkalom azért is kiemelkedően fontos, mert e Néva-parti sugárutat a „felekezeti tolerancia fasorának” is nevezik, ugyanis több egyház templomai is ott találhatók: az ortodox, a katolikus, az evangélikus és az örmény hívek is otthonuknak érzik. A Nyevszkij proszpekten a bolsevik forradalom előtt is csak két esztendőben tartottak úrnapi körmenetet: 1917-ben és 1918-ban.
   
Hyacinthe Destivelle hozzátette: a Szovjetunió összeomlása óta Szentpétervár négy katolikus plébániáján külön-külön eddig is minden évben megtartották a körmenetet. A mostani, Nyevszkij proszpekten lezajlott ünnepséget a négy egyházközség közösen szervezte, és körülbelül hétszáz hívő volt jelen. Semmiféle kellemetlenségtől sem kellett tartaniuk: a helyi katolikus közösséget az elmúlt két évtized során nem érték támadások; a Szent Katalintemplom lengyel, ukrán, olasz és francia domonkos lelkipásztorainak kimondottan szívélyes, példás kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a város ortodox lelkészeivel.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .