„Krisztussal a határokig”

A találkozó alapjául szolgáló apostoli terv úgy fogalmazza meg a jezsuita rend küldetésének 2020-ig szóló vízióját, hogy tekintettel van a gyorsan változó világra. A megújult budapesti Párbeszéd Házában tartott gyűlésen megerősítették, hogy a jezsuiták tapasztalata szerint a spiritualitás utáni vágy, valamint a világiak kezdeményezőkészsége meghatározóan jelen van korunkban, és a felvetődő kérdésekre az ignáci lelkiség képes válaszokat adni. A felkészült fiatal rendtagok, valamint a közös célok mellett az elkötelezett világi munkatársaknak és barátoknak köszönhetően az ignáci utat ma már sokak számára elérhetővé tudják tenni.


A magyarországi jezsuita kezdeményezések mind földrajzi és munkaterületi megoszlásuk, mind elfogadottságuk és fenntarthatóságuk szempontjából jól meggyökereztek az elmúlt húsz évben. Négy egyetemi városhoz kapcsolódóan működnek nagyobb műveik, melyek a jezsuita hagyomány nagy területeit képviselik a lelkipásztori, a lelkigyakorlatos, az oktatási és intellektuális apostolság, a szociális szolgálat és a média területén. A rend környezete felismeri, hogy e közösségek Szent Ignác-i többletet hordoznak, és képesek teremtő, megújító módon végezni feladataikat. Bár kicsiny művekről van szó, melyek általában egyedül működnek az adott területen, hatásuk érezhető a magyar egyházban.

A jezsuiták találkozójukon apostoli tervük nyomán megerősítették, hogy melyek a mai magyar egyházban vállalt legfontosabb küldetéseik:

– A hit hirdetése az egyház és a közösségek szolgálatára, megosztva másokkal az ignáci imádságos reflexió tapasztalatát.

– Igazságos, befogadó társadalom építése új utak keresésével. Ezen a téren – amint ők fogalmaznak – el kell menniük a „határokig” a teológiai reflexióban, valamint a mai kultúrával folytatott párbeszédben, és különleges figyelmet kell szentelniük a fiataloknak, hogy másokért élő, felkészült keresztények lehessenek.

– A jezsuita szerzetesi és közösségi élet megújítása és elmélyítése, hogy Krisztust kereső életüket felmutatva képesek legyenek a fiatalokat megszólítani, és elkötelezetté tenni a jezsuita hivatásban.

– Mindehhez együttműködés szükséges a közös misszióba meghívott, felkészült és elkötelezett társaikkal, így a munkatársakkal, az öregdiákokkal, a támogatókkal, az önkéntesekkel és az ignáci közösségek tagjaival.

A jezsuiták közös elhatározása, hogy – XVI. Benedek pápa buzdító szavaival – Krisztussal a határokig is eljussanak, hiteles tanúságot téve hitükről.

Jezsuita Rend Magyar Rendtartomány

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .