„Krisztus számít Rád!”

Beöthy Tamás 1957 és 1960 között az írországi Tullamore-ban végezte el a filozófiát, majd 1961 és 1964 között Dublinban a teológiát. Ott is szentelték pappá. A harmadik próbaévet Münsterben végezte, majd Amerikába küldték szolgálatra. Először Rochesterben németet tanított, majd 1967–68-ban Hamiltonban káplánkodott a magyar közösségben. 1968 és 1979 között Courtlandon volt előbb káplán, majd plébános. 1980–1989 között a kanadai Londonban a St. Mary kórházban tevékenykedett káplánként, közben 1985-ben Smiths Fallsban elvégezte a klinikai gyakorlatot is. Ezek voltak azok az évek, amikor a lelkipásztori szolgálatában mindig nyitott Beöthy Tamás megismerkedett a zsinat utáni új lelkiségi mozgalmakkal, különösen is keresve a közösségi megújulást szolgáló új utakat. Ez a nyitottság, a növekedés vágya és a személyes tapasztalatok örömteli megosztása elkísérte egész életében.


A kommunista rendszer bukása után többen – „fél-fiatalok” – hazatértünk, hogy segítsünk a magyar rendtartomány újjáélesztésében. Beöthy Tamás 1990-ben Kalocsán, majd Budapesten végezte áldásos lelkipásztori munkáját, illetve innen járta az országot: lelkigyakorlatokat tartott, vezette a Cursillo mozgalmat és a házas hétvégék szervezését. Egészen különleges bevetettséggel és erővel dolgozott azon, hogy amit lelkipásztorként gyümölcsözőnek tapasztalt, azt minél több emberrel megossza. Az egész Kárpát-medencét bejárta, ment töretlen lelkesedéssel mindenhová, ahová hívták. Talán a legjellemzőbb kép róla, amint könyvekkel tele rakott, nehéz hátizsákjával útnak indul egy lelkigyakorlatra, az egyik csoportjával való találkozásra vagy egy előadásra. Ő jezsuita közösségünk igazi utazó hírnöke, aki sokakhoz elvitte Isten megélt szeretetének hiteles üzenetét.

Íme, egy tanúságtétel a Facebookról: „Krisztus számít Rád!” – hányan hallották ezt tőle. Tamás atya, oly sok szolgálatot vállaltál Mesteredért életed folyamán. Tudjuk, hogy most te hallhatod örömmel Jézustól: „Jöjj, barátom, számíthatsz rám, előkészítettem a helyed Atyám házában!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .