Krisztus közöttünk

„Hozzatok az Úrnak, Isten fiai, hozzatok az Úrnak fiatal kosokat!” – olvasták a prokimen előversét a vasárnapi szent liturgián Nyírlugoson. Egy órával e szavak elhangzása után Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Szemán András diakónust mint áldozópapot mutatta be „Isten fiainak” a királyi ajtóban. Pappá szentelésével újabb áldozat- és szolgálatkész lelkipásztorral gazdagodott a Görögkatolikus Egyház.
A liturgián Szemán Andrást diakónustársai kísérték a szentélyig; egyikőjük épp az előző nap diakónussá szentelt Gánicz Tamás volt, közvetlen munkatársa a püspöki hivatalban. Az oltárnál édesapja, Szemán László nyírlugosi parókus, a Nyírbátori Esperesi Kerület esperese, valamint apósa, Tóth Elek nyíracsádi parókus vezette a püspök áldó kezei elé.
Szocska A. Ábel prédikációjában főként a szentelés előtt állóhoz intézte szavait, hiszen egy évig közvetlen munkatársak voltak a püspöki hivatalban. A papi hivatásról, Isten ajándékáról szóló gondolatait a Szentatya szavait idézve és a hívek elképzelései alapján tárta a hallgatóság elé.
A papság Krisztus szavai szerint arra hivatott, hogy hirdesse: „Elközelgett a mennyek országa!” (Mt 3,2). A bibliai szakaszok személy szerint is vonatkoztathatók ránk és András diakónusra: „Ugyanis nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól általatok” (Mt 10,20). A kegyelem működik ebben a hivatásban, hiszen Krisztus „rád bízza a legfontosabbat: a te kezedbe teszi önmagát a szent Eucharisztiában. A Szentlélek által eszközként használnak téged, hogy Krisztus közöttünk lehessen” – mondta.
A nyíregyházi főpásztor Szemán András áldozópapot augusztus 1-jétől Porcsalmára nevezte ki helyettes lelkésznek, és Pátyodra oldallagos adminisztrátornak. András atya papi jelmondatként a liturgia jól ismert dicsőítő versét választotta: „Szentháromság egy Istenünk, dicsőség néked!”
Szemán András 1988. május 9-én született Debrecenben. Papi családban nevelkedett. 2003-ban Máriapócson fejezte be az általános iskolát, 2007-ben a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett. A középiskolai évek alatt érlelődött meg benne az elhatározás, hogy papi pályára lép.
Teológiai tanulmányainak előkészítő évét a Borromeo Szent Károly Papnevelő Intézetben kezdte Vácon, majd a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán folytatta 2010-ig. Ösztöndíjasként három éven át Rómában tanult a Pápai Gergely Egyetemen, majd újabb három évig a Pápai Keleti Intézetben. A szociális évet gyermekgondozóként a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában töltötte. 2012-ben felolvasói rendben, 2016-ban alszerpapi rendben részesült.
Jelenleg a Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársa. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke 2017. szeptember 30-án, Világosító Szent Gergely emléknapján szentelte diakónussá a Nyíregyházi Egyházmegye számára.

Szöveg és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .