„Krisztus békéje”

Szomorú, hogy mi, magyarok alig ismerjük ezt a katolikus békemozgalmat, hiszen amikor világszerte megalakultak nemzeti csoportjai, akkor nálunk éppen ellenkezőleg, a békemozgalom hitelvesztése indult meg. Meg kellett tanulnunk, hogy amit a kommunista propaganda békemozgalomnak nevez, az nem egyéb, mint a szovjet politika támogatása. Így máig gyanús számunkra minden, amit békemozgalomnak neveznek. A Pax Christi azonban már létrejöttében is más, hiteles szándék szülötte. Marthe Dortel-Claudot francia tanárnő Dél-Franciaországban élő családjából és imádkozó közösségéből született a II. világháború szörnyű megpróbáltatásait követően. Pierre-Marie Théas püspök vállalta 1945-ben a kezdeményezés védnökségét.

A következő évtizedekben azután a szabad világ szinte minden országában, később minden világrészben megalakultak helyi csoportjai, és Brüsszelben létrehozták nemzetközi központját is. Természetesen nem politikai irányzatú, nem az Egyesült Államok vagy a NATO politikáját hivatalból támogató mozgalom ez, hanem a békét bármely oldalról fenyegető veszély ellen szót emelő katolikus mozgalom. Tekintélyére jellemző, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetében tanácsadóként meghallgatják.

A Nemzetközi Pax Christi mozgalomnak több mint hatvanezer aktív tagja van, de akcióit természetesen milliók támogatják, rokonszenvvel kísérik. Fontos szerepe volt a francia-német együttműködés történelmi folyamatában és a német-lengyel megbékélés munkálásában is, tehát az európai és világbéke megalapozásában. Napjainkban a gazdag és szegény országok közötti feszültség, a szegénység elleni küzdelem jelenti a legnagyobb kihívást, de mindig vannak olyan feladatok is, mint például az iraki háború okozta veszélyek leküzdése.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .