Krími konfliktus

Az ukrán görögkatolikusok a pápa védelmében

 

Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán görögkatolikus nagyérsek (képünkön) szerint a Vatikán mindent megtesz a kelet-európai békéért és a válság elmélyülése ellen. A pápa és a Szentszék a legnagyobb figyelemmel követi a görögkatolikus egyház helyzetét Ukrajnában. Ferenc pápa szolidaritásáról biztosította az ukrán népet szenvedései és veszélyei közepette. Sevcsuk kijevi nagyérsek március 18-án ismét tájékoztatta a pápát az ukrán helyzetről. Arról is beszámolt, hogy papjai most is az emberek mellett állnak, ahogyan ott voltak a Majdanon is. Sevcsuk korábban az argentínai Rio de la Plata görögkatolikus ordináriusa volt. (KAP)


 

A moszkvai patriarkátus a krími egyházmegyérő

Az orosz ortodox egyház még nem kebelezte be az ukrán egyházhoz tartozó Krími egyházmegyét. A moszkvai patriarkátus szóvivője, Vlagyimir Legojda március 20-án a szent szinódus ülése után arról számolt be, hogy a Krími egyházmegye hovatartozásáról nem tárgyaltak. Ez azt jelenti, hogy az orosz egyház közvetve elhatárolódott a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolásától. Kirill moszkvai pátriárka sem nyilatkozott e témában, és tartózkodott attól is, hogy szóba hozza az ország helyzetére vonatkozó Putyin-beszédet. A patriarkátus két hivatalos honlapja rendszeresen közöl politikai kommentárokat, de Putyin beszédéről egyetlen szót sem írtak. (KAP)

 

Félelem áll Putyin agressziója mögött

 

David Nazar, az ukrajnai jezsuiták tartományfőnöke március 19-én a Vatikáni Rádióban kifejtette, hogy Putyin agressziója mögött valójában félelem húzódik meg. Oroszország nagyhatalmi álma végét járja. Putyinnak a Krím-félszigettel kapcsolatos eljárása egyértelműen törvénytelen. Gyengíti az orosz gazdaságot, és meghiúsítja Putyinnak az „euroázsiai unió” létrehozására irányuló vágyát.

 

Oroszországnak van olaja, de nem eléggé diverzifikált (több lábon álló, sokszereplős – a szerk.) a gazdasága, és szűk a középosztálya. Az állami bevételek tíz százaléka közvetlenül a Gazpromból származik. Az orosz hadsereg gyenge ahhoz, hogy egész Ukrajnát megszállja. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .