Közelebb jutni Jézushoz

Addig is érdemes elolvasni két nagy sikerű könyvét, amelyeket különösen azoknak ajánlok, akik szeretik az izgalmas szellemi kihívásokat, és szívesen töprengenek mély értelmű kérdéseken. A 180 nap alatt a Biblián át hosszú kalandra hív. Mondhatjuk úgy is: bibliaolvasó programot ad a kezünkbe. Yancey és szerzőtársa arra intenek, naponta legalább tíz-tizenöt percig tanulmányozzuk a Szentírást; ők segítenek ebben, nem is akárhogy.


A legfontosabb, legismertebb részeket kiemelve arra késztetik az olvasót, hogy eltűnődjön egy-egy történet tanulságain, s eközben szinte észrevétlenül ismertetik meg a történelmi háttérrel, a szereplők jellemével, szokásaival is. Az egyes bibliai passzusokhoz a mi életünkre vonatkozó, elgondolkodtató kérdések is kapcsolódnak: „Éreztük-e már úgy, hogy Isten elhagyott minket? Hogyan jutottunk túl ezeken az érzéseken?” Vagy: „Éreztük-e már, hogy a jó és a gonosz között zajló lelki küzdelem részesei vagyunk?”

A Jézus másként című könyv sajátos vállalkozás. Biztosan sokan elképzelték már, mi lett volna, ha Jézus korában élnek. Milyen lett volna látni és hallani Isten fiát. Szemtanúi lenni a csodatételeknek, enni a megszaporított halból és kenyérből. Inni a kánai menyegző csodás borából. Netán megérinteni Jézus köpenyét… Vagy épp a másik oldalon állni, a kétkedők és csúfolódók között. Azok között, akik legszívesebben azonnal megkövezték volna, amint valami rendkívülit tett… Yancey könyve a kérdésfelvetések mellett arra figyelmeztet, hogy Krisztus földi élete során „megtapasztalta, mit jelent emberként élni. Isten Fia a földön töltött harminchárom év alatt megtudta, mi az a szegénység, családi perpatvar, társadalmi kitaszítottság, szóbeli bántás és árulás. A fájdalmat is megismerte.” Az író szerint a Föld nevű bolygón jelenleg a nagypénteki sötétséget követő szombat van. De eljön-e a vasárnap? „Húsvét csodáját Isten egy napon a világegyetem szintjére emeli.” Várakozzunk tiszta szívvel!

(Philip Yancey–Tim Stafford: 180 nap alatt a Biblián át; Philip Yancey: Jézus másként. Harmat Kiadó, Budapest, 2012. A könyvek kaphatók az Új Ember könyvesboltjaiban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .