Kötelességünk segíteni

Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük vagy ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak. Jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, melyek biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti” – írták a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői, Győri Péter és Vecsei Miklós október 17-én, a szegénység elleni küzdelem világnapján, Csendes tiltakozás című nyilatkozatukban.

 – Szerencsére nemcsak aggodalmaink, hanem eredményeink is jócskán vannak – nyilatkozta Vecsei Mikós az Új Embernek. – A főpolgármesterrel és jó néhány budapesti polgármesterrel példaszerű az együttműködésünk. Hatékony rendszert alakítottunk ki arra, hogy a mentők, a rendőrök, a közterület-felügyelők és szociális munkások ne akadályozzák, hanem kiegészítsék, segítsék egymás munkáját. Ezért is meglepő a kormányzati pénzek késése, és megdöbbentő a törvényi szigorítás terve.

Sokat jár a fejemben mostanában a koldus Lázár története, aki „örült volna, ha jóllakhat abból, ami a gazdag ember asztaláról hulladékként lekerült. De csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit.” Lázár a hajléktalan, és mi vagyunk a „gazdagok”, akiknek van mi lehulljon az asztaláról: némi fölöslegünk mindannyiunknak akad. A gazdag ember még a maradékát sem adta oda Lázárnak: ne szépítsük, ez a kárhozat. A nincstelen, nyomorban élők számítanak az asztalunkról lehulló morzsákra: imánkra, időnkre, pénzünkre, kapcsolatrendszerünkre. Ha egy balesetet szenvedett emberen kell segíteni, soha nem gondolkodunk azon, ő volt-e a hibás, hanem tudjuk, hogy mi a kötelességünk. Jó lenne, ha a hajléktalan emberekre is társainkként tudnánk tekinteni, és nem válnánk bíráikká.

A hideg idő beálltával a hajléktalan emberek élete még nehezebbé válik, egészségüket, sőt életüket is veszély fenyegeti: évről évre rengetegen hűlnek ki közülük országszerte. A szociális szervezetek szakemberei kérik, hogy ha köztéren ilyen, feltehetőleg bajban levő, beteg embert látnak, hívják a Menhely Alapítvány éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálatát a 06-1-338-4186-os telefonszámon.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .