Körbeért utak

„Nem születtem zarándoknak” – kezdi a beszélgetést Vécsei Annamária, aki gyermekkoráról elmondja, hogy ugyan nagyon vallásos családba született, a hatvanas évek szele őt is elsodorta. „Engem, aki korábban képes voltam egyedül a családból hajnalban felkelni, és szaladtam a hatórai szentmisére, tizenöt-tizenhat évesen a tánciskola, a fiúk, a szórakozás és a Beatles nagyon hamar letérítettek Isten útjáról. De a Jóisten mindig hívott, ezt mindig éreztem.” Ezt a hívást teljesítette ki férjének betegsége, majd halála, mely mindkettőjüket visszavezette Istenhez.

A számos Szűzanya-kegyhelyhez való zarándoklat és az El Camino megtétele után érkezett a hívás Istentől, hogy gyalogos zarándoklattal hívja fel a világ figyelmét Máriára. Lelkivezetője, Földi Endre atya mutatott rá Mária jelenlétére, üzeneteinek fontosságára a világban. „Ezen elgondolkoztam”- mondja Annamária, majd elmeséli a nem sokkal ezután történteket. „A medjugorjei jelenések évfordulóját ünnepeltük a máriaremetei templomban, ahol élő internetkapcsolat kötötte össze a magyarországi és a horvátországi híveket. Ezen a szentmisén éreztem a hívást, hogy nekem oda el kell mennem.” Ezzel párhuzamosan a Mária Rádió körében szerveződött egy társaság, amely azt tűzte ki célul, hogy összefűzik a magyarországi Mária-zarándokhelyeket, hogy mintegy a spanyolországi El Camino társává tegyék, valamint kapcsolatot alakítsanak ki a környező Mária-kegyhelyekkel: így Mariazellel, Czestochowával és Medjugorjéval is – így egy kereszt alakú zarándokút jönne létre Európa szívében. Annamária az „első fecske" szerepét vállalta azzal, hogy feltérképezte a társaság által megtervezett utat, valamint dokumentálni kezdte a szállásokat, a körülményeket és mindazt, amire szüksége lehet egy jövőbeli zarándoknak. Ez persze nem mindenhol mehetett a terv szerint, de a folyamatosan hordott GPS, valamint az út során egy kis füzetbe összegyűjtött pecsétek és személyes ajánlások tanúskodnak arról, hogy a légvonalban kilencszázötven kilométeres útból legalább nyolcszázat gyalog teljesített. “Mi is kell ahhoz, hogy az ember elinduljon az Úton? Annamária szerint egyrészt Isten hívása, valamint testi és lelki felkészülés. „El kell kezdeni kisebb zarándokutakat tenni a hazai helyekre, például Márianosztrára. A lelki felkészülés is nagyon fontos, hiszen lelkileg néha sokkal nehezebb, mint fizikailag. A barátok, ismerősök adta imaháttér komoly erőforrást biztosított az út során.” Igazából nem is a fizikai megpróbáltatások a legnehezebbek az ember számára, hanem az, hogy az út során lepereg előtte az egész élete: a jóvátehetetlen bűnök, a nehezen feldolgozható fájdalmak és sérelmek. Annamária ezt tulajdonképpen a Camino során tapasztalhatta meg, ahol szinte semmi nem zavarta a gondtalan elmélkedést. Mint mondta, a medjugorjei út folyamán, mivel azt még nem építették ki a gyalogosok számára, leginkább az életben maradásra kellett figyelnie.

Az élmények sora végtelen, mégis mindegyikben a legapróbb részletekig megmutatkozik Isten és az ő végtelen szeretete, megerősítő visszajelzéseinek sora. „Ahogy beértem Medjugorjéba, elmentem egy internetes helyre, hogy letölthessem a fényképeimet. A két lány, aki ott dolgozott, látta rajtam, hogy zarándok vagyok, és elkezdtek kérdezgetni. Mutattam nekik a kis noteszt, amelyben a pecsétek és az ajánlások voltak. A lányok, ahogy kinyitották, tátott szájjal bámultak rám. Kérdeztem, mit láttak benne, mire kirohantak a bolt elé, és szóltak, hogy menjek utánuk. Az internetes hely neve START volt. A kis könyv első lapjára beragasztottam azt az igekártyát, amely az indítást megadta az úthoz. A kártyán ez szerepelt: »START! Az Úr biztosítja az ember lépteit, akinek útjában tetszését leli.«”

Milyen csodás, ahogyan Isten lezárja az utat, amelyre meghívott! Az Úr hívására elinduló és az utat az ő akarata szerint végigjáró ember élete kiteljesedik. Talán nyomasztanak minket a korábban elkövetett bűnök. Lehet, hogy a családi életet nem úgy éljük meg, ahogy az Isten akarata szerint való. Vécsei Annamária élete is bővelkedett mindezekben, mégis meghallotta a hívást, és követte az utat, amely a megtisztulás felé vezette.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .