Könyvespolcra: Évek és nevek

A könyv rendkívül gazdag kultúrtörténeti összefoglaló az idő számításáról, naptárakról, reformokról. Minden időszámítás alapeleme a nap, a hónap, az év és az éra. Ez utóbbi kifejezés (amellyel külön fejezet foglalkozik) talán magyarázatra szorul. Az időszámítástanban az éra az időszámítás kiindulópontját jelenti. A szerző itt tárgyalja a bizánci és a zsidó világérát, az olimpia éveit, Róma alapításának éveit, a spanyol érát, a keresztény érát, Mohamed futásának évét, a francia forradalmi naptárt és az olasz fasizmus éráját. Az első fejezet a római naptárt ismerteti, amelynek reformjára XIII. Gergely pápa (1572 -1585) idején került sor. 1582-ben október 4., csütörtök után október 15., péntek következett. Változó, hogy az egyes országok mikor vezették be az új naptárt. Magyarország például az 1678. október 22-31. közötti időt hagyta ki. A keleti ortodox államok csak a huszadik században vették át a Gergely-naptárt. Az egyházi naptárral foglalkozó rész ugyancsak számos érdekes történeti és matematikai ismeretet tartalmaz, az Öröknaptár című fejezetből pedig megtudhatjuk, mi a „csízió” kifejezés eredeti jelentése, s hogyan hangzott ez. A rendkívüli tömörségű, mégis világos áttekintést nyújtó könyv mindenki számára izgalmas és érthető olvasmány lehet. Ezzel egy időben jelent meg – ugyancsak harmadik kiadásban – Jakubinyi érsek Romániai katolikus, erdélyi protestáns és izraelita vallási archontológia című munkája. Mielőtt megriadnánk az archontológia kifejezéstől, a szerző tudomásunkra hozza, hogy a történelem egyik segédtudományáról van szó, amely a vezető szerepet betöltő személyiségek névsorát állítja össze, feladatuk szerint. Jakubinyi érsek sorra veszi az Erdély múltját és jelenét érintő egyházi főhatóságokat és szervezeteket, s ennek megfelelően ismerteti a szereplőket, amely minden egyháztörténettel, de általánosabban a magyar történelemmel foglalkozó (nemcsak tudományos érdeklődésű) olvasónak eligazító olvasmány.

(Jakubinyi György: Éveid nem érnek véget, Verbum, Kolozsvár, 2010; Romániai katolikus, erdélyi protestáns és izraelita vallási archontológia, Verbum, Kolozsvár, 2010)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .