Könyvespolcra

Eredetileg hittankönyvnek készült a zsinatot követő években. A további évtizedek során a kézirat átalakult, érlelődött; most már nem tizenéveseknek való tankönyv, hanem felnőtteket megszólító olvasmány. Ötvenhat fejezete négy részre oszlik (Ki a keresztény ember? A keresztény élet forrásai; A Lélek vezérlése alatt; Együtt a többiekkel). Mély, érett írás a könyv minden egyes fejezete. Aligha tévedünk annak kijelentésével, hogy egész életre szóló katolikus kézikönyvet kaptunk; kiegészítő kötetként tehetjük a Katolikus Egyház Katekizmusa mellé. Ez utóbbi hitünk, erkölcsünk, egyházunk, lelkiségünk teljes, hiteles, jól felépített bemutatása és végigelmélkedése, Weibl Lipót atya könyve pedig a megélést újra meg újra elősegítő és elmélyítő olvasmány. Gazdagon (nemegyszer meglepő társítással) merít a Szentírásból, továbbá írók, gondolkodók, szentek gondolataiból, s mondanivalóját sokszoros átelmélkedés gyümölcseként tárja elénk. A könyv – sajnos – mindössze száz számozott példányban készült. Remélhetőleg hamarosan újra kinyomtatják, s könyvesboltokban is kapható lesz.

(Weibl Lipót, Minden ajándék. Budapest, Püski Kiadó, 2009, 202 oldal)

 Túl a megbocsátáson?

Lytta Basset svájci református lelkész, Neuchâtelban a gyakorlati teológia egyetemi tanára. Férjezett, három gyermek anyja. Ez ideig tizenkét könyve jelent meg franciául. Túl a megbocsátáson című művét Kaposi Tamásné Eckhardt Ilona fordította magyarra. A könyv szakmai lektoraként Lytta Basset művét elsősorban azoknak ajánlom, akik a megbocsátás után (az alcím szerint tudatosan vagy tudattalanul) „vágynak a továbblapozásra”. „A megbocsátásból túl gyakran faragunk öncélt. És nem inkább lapozni kellene, hogy végre megszabaduljunk? Felvállalni sebeinket, s nem egy tehetetlen jóvátételre várakozni?” Lytta Basset több mint tízéves útkeresés lényegét mutatja meg, a múlttal való megbékélésért folytatott lelkiismereti munka nagy állomásait. Emberi tapasztalatokra és bibliai történetekre hivatkozva buzdít minket: járjuk lépésről lépésre a megújulás útját, hogy elfogadjuk és szeressük egymást, bármilyen sérülést szenvedjünk is el a múltban. Csak akkor születik meg belső egységünk, és akkor találkozhatunk az örömmel. A fentebb említett „tízéves útkeresés” azt is megsejteti velünk, hogy a karcsú kötetet kézbe véve elsősorban ne „egy szuszra” akarjuk végigolvasni, a könyv inkább tartós feldolgozást, elmélyülést igényel – és érdemel.

(Lytta Basset, Túl a megbocsátáson – Korda Kiadó, Kecskemét, 2009, 120 oldal, 1400 forint)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .