Könyvespolcra: Filozófia és vallás

Az 1928-as születésű W. Pannenberg német professzor evangélikus teológus, aki 1958-tól Wuppertalban, Mainzban, majd az Egyesült Államokban Chicagóban, a Harvard Egyetemen tanított, végül 1968-tól a müncheni egyetem professzora volt. Szemlélete keresztény. Igazi szándéka szerint a különböző filozófiai irányzatok teológiára gyakorolt hatását mutatja be. Gáspár Csaba László és Görföl Tibor fordítói munkája, mint mindig, megkönnyíti a sokszor nehéz szöveg értelmezését. Pannenberg professzor könyvének második, javított kiadása természetesen azok érdeklődésére tarthat számot, akik bizonyos mértékig filozófiai és teológiai alapismeretekkel rendelkeznek. Legfőbb tanulsága azonban mindnyájunknak szól: a teológia csak akkor tud helyesen beszélni Istenről és az isteni kinyilatkoztatásról, ha a világ és az ember értelmezésével hozza összefüggésbe, amit Istenről mond. A filozófia viszont nem tud átfogó értelmezést kialakítani a világban létező emberről, ha nem veszi figyelembe a vallásokat.

(Wolfhart Pannenberg: Teológia és filozófia. A két tudomány viszonya és közös története. Coram Deo-sorozat. L’Harmattan, Budapest, 2009)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .