Könyvespolc: Isten nyomai: a csodák

A könyvben szereplő főbb témák: Pio atya stigmái és gyógyításai, Milingo érsek, ördögűzők Rómában és Itáliában, II. János Pál csodái és szenvedései, Civitavecchia (Grillo püspök pálfordulása), Medjugorje, Fatima, Lourdes (a jelenések, a csodák, a zarándoklatok), Guadalupe, La Salette (csoda és csalás problémája), „személyes emlékek” Jézustól (a szent lépcső Rómában, Longinus lándzsája, a loretói szent ház, keresztereklyék, a torinói lepel).

Andreas Englisch – komoly kutatásokon alapuló, részletes dokumentációval alátámasztott – írásaiból azt érzékeljük, hogy Isten a világ hétköznapi irányításában és a csodák kezdeményezésében egyaránt kiszámíthatatlan, sőt szinte „önkényes”. Az, ami jó és szép, és az, ami gonosz és sátáni, megdöbbentően bonyolódik a történésekben.
Englisch értékelései általában helyesek, és igazán magukkal ragadnak, még ha néhány kérdőjel felötlik is a tájékozottabb olvasóban. Ezzel együtt is nagy haszonnal és élvezettel olvashatja a könyvet a meggyőződéses hívő ember is – érzékelheti a csodával meg a sátánnal kapcsolatos tények nyugtalanító bonyolultságát -, meg a hitre fogékony, a hitet kereső olvasó is.

Egy helyütt ezt írja: „II. János Pál pápa oldalán láthattam, ahogyan a Jó hatalma társadalmakat, sőt államokat javít meg. A legkisebb kétely sincs bennem azzal kapcsolatban, hogy a Jó ereje létezik; a kérdés csak az volt számomra, hogy ez az erő valóban képes-e a természet törvényeit hatályon kívül helyezni; hogy vajon az Istenbe vetett hit nem csak közmondásosan tud hegyeket mozgatni – egyszóval: vannak-e csodák? Vajon nem valamifajta csoda-e, hogy rettegett maffiózók – a világ legveszélyesebb bűnszövetkezetének a tagjai – feladják magukat, mert a pápa a szavai és a hit tekintélyével felszólította őket? (…) Vajon Isten »szellemi fegyverekkel« támogatta a harcot egy tetőtől talpig felfegyverkezett állam, az atomfegyverekkel dugig lévő szovjet birodalom ellen?”

Hogy a csoda (és a sátán) kérdésében helyesen lássunk – mai teológusok nyomán – meg kell fontolnunk például azt is, hogy az ember számára feltáruló valóság olyan sokemeletes épülethez hasonlítható, amelyben minden szint beletartozik egy felfelé nyitott összefüggésrendszerbe, amely felülmúlja az alsóbbnak a hatáslehetőségeit. Így lehet magyarázni talán az olyan jelenségeket, mint például egy betegség orvosilag érthetetlen meggyógyulása, több ezer ember táplálása egy kosárnyi élelemből, Szűz Mária megjelenése és megszólalása Lourdes-ban.
(Andreas Englisch: Isten nyomai – Csodák a katolikus egyházban, 2008, Ursus Libris)

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..