Konferencia hittani kérdésekről

A találkozó kezdetén Gerhard Ludwig Müller bíboros felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyet a résztvevőkhöz intézett. Üzenetében a szentatya úgy fogalmazott: e fontos kezdeményezés „célja, hogy értékelje a helyi püspöki konferenciák, ezen belül is a hittani bizottságok felelős szerepét a hit egységének és teljességének megőrzésében és a fiataloknak történő továbbadásában”.


Az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításból kiindulva megfogalmazta kívánságát, hogy a találkozó „járuljon hozzá egyes, az európai kontinensen napjainkban tapasztalható doktrinális és pasztorális nehézségek kollegiális szellemű megtárgyalásához, hogy a hívekben új missziós lendület születhessen ebből, valamint az élet transzcendens dimenziója iránti nyitottság, amely nélkül Európa elveszítheti »humanista lelkületét «, amelyet pedig szeret és védelmez”.

A megbeszélések szívélyes légkörben, az átérzett és megtapasztalt kollegialitás szellemében zajlottak. Minden egyes témát egy-egy előadás vezetett be. Ezeket Willem J. Eijk bíboros, Erdő Péter bíboros, Luis F. Ladaria érsek, Philip Tartaglia érsek, Guy Harpigny püspök, illetve Adolfo González Montes püspök tartotta. A felszólalásokat élénk és termékeny vita követte.

A találkozó kiváló alkalmat jelentett az európai országok püspöki konferenciái hittani bizottságai és a Hittani Kongregáció közötti együttműködés megszilárdítására, melynek célja, hogy mind hatékonyabban nézhessenek szembe az európai kontinensen korunkban jelentkező hittani kihívásokkal.

Fotó: Mudrák Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..