Sírni és szeretni

Január 14-én reggel a Colombo város pénzügyi negyedének szívében található parkban a pápa közel egymillió ember jelenlétében mutatott be szentmisét, amelynek keretében szentté avatta Vaz Szent József indiai oratoriánus szerzetest, aki a XVII. század végén Ceylon szigetének apostola volt. Az akkori vallásüldözés miatt koldusnak öltözött, papi szolgálatát titokban végezte. Életét felemésztette a missziós munka,1711-ben, ötvenkilenc évesen végkimerülésben halt meg.

Ferenc pápa délután helikopteren utazott el a szigetország északi részén található Madhui Miasszonyunk-kegyhelyre. A főként tamil nemzetiségű hívekkel együtt imádkozott a kiengesztelődéséért, az igazságosságért és békéért Srí Lanka valamennyi lakója számára.

Colombóban váratlan látogatást tett egy buddhista szentélyben, ahová egy szerzetes hívta meg. A katolikusok Srí Lanka huszonegy milliós lakosságának hat százalékát teszik ki. A szigetország lakóinak hetven százaléka buddhista, a hinduk tizenhárom százalékot, a muzulmánok tíz százalékot képviselnek.

Január 15-én reggel Ferenc pápa ellátogatott a XVI. Benedekről elnevezett bolawalanai kulturális intézetbe.

A Manilába tartó repülőúton a szentatya sajtókonferenciát tartott, melyen bejelentette, hogy szeptemberben Isten segítségével szentté avatja Junípero Serrát, az Egyesült Államok nyugati részének evangelizálóját.


„Meg kell hallani a szegények hangját, meg kell szüntetni a jogtalanságot és az elnyomást” – mondta a pápa Manilában Benigno Aquino elnök és mintegy háromszázötven politikus és diplomata jelenlétében. A mai demokráciákban nehéz megőrizni az alapvető emberi értékeket, tiszteletben tartani a személy sérthetetlen méltóságát, a lelkiismereti és a vallásszabadságot, valamint az élethez való elidegeníthetetlen jogot.

Támogatni kell a családokat, a helyi közösségeket – hangsúlyozta a szentatya. Végül arra buzdította a politikusokat, hogy továbbra is segítsék elő az ázsiai országok közötti megértést és együttműködést, illetve támogassák a vallásközi párbeszédet.

Az egyházfő délben a püspökökkel, a papokkal és a szerzetesekkel közösen mutatott be szentmisét a manilai székesegyházban. Az ország legrégibb templomát is megrongálta a földrengés: a két évig tartó helyreállítási munkák tavaly áprilisban fejeződtek be.

A pápa homíliája derültséggel indult: Az elhangzott evangéliumi rész utolsó szavait ismételve a szentatya feltette a kérdést: „Szeretsz engem?” Mire a hívők közül néhányan hangos „igennel” feleltek. A szentatya erre elmosolyodott, majd azt mondta: „Nagyon köszönöm, ám én most Jézus szavait ismételtem.”

A manilai családtalálkozón arra figyelmeztetett, hogy az új ideológiai gyarmatosítás tönkre akarja tenni a családokat. „A családok számára rendkívül fontos a megpihenés az imában. Ha a család együtt imádkozik, együtt marad” – fogalmazott.

A Fülöp-szigeteki püspökök által meghirdetett szegénység évében Ferenc pápa arra kérte a családokat, hogy legyenek Jézus misszionárius tanítványai. Útjának megható állomása volt egy árvaházban tett látogatása.

Leyte szigetén egy hirtelen jött nagy vihar miatt meg kellett szakítania találkozását a 2013 novemberében pusztító tájfun túlélőivel. A Taclobanban épített oltár pedig egy órával a pápa távozása után összeomlott a nagy eső miatt.

Tizennégy hónappal ezelőtt csapott le a térségre a Haiyan tájfun, amely 2474 ember életét oltotta ki ezen a vidéken, az ország teljes területén pedig 6300 ember esett áldozatul a természeti katasztrófának. Többségüket a palói székesegyház melletti tömegsírban temették el. Ferenc pápa harminc túlélővel találkozott.

Január 17-én a szentatya százhúszezer hívő részvételével Tacloban repülőterén mutatott be szentmisét. A szertartás során a nagy szélviharban ráesett egy hangszóró az egyik asszonyra, aki később belehalt sérüléseibe. A szentatya felírta a nevét, és imáiról biztosította hozzátartozóit.

„A keresztre feszített Jézus minden csapásunkban előttünk jár és velünk van. Azért gyűltünk ma össze, tizennégy hónappal a Yolanda tájfun pusztítása után, mert bizonyosak vagyunk abban, hogy hitünk nem csal meg. Amikor Rómában láttam ezt a szörnyű katasztrófát, azt éreztem: el kell jönnöm ide. El akartam jönni közétek, hogy veletek legyek, akik mindent elvesztettetek. Jézus tudja, mit mondjon nektek. Én csendben kísérlek benneteket a szívemmel… Anyánk! Talán ez az egyetlen szó, amely a legsötétebb pillanatokban ki tudja fejezni érzéseinket. Nem vagyunk egyedül! Van anyánk! És van Jézusunk, aki a testvérünk!” – fogalmazott Ferenc pápa.

A palói székesegyházban társadalmi igazságosságot kért és a szegények felemelését sürgette a szentatya. A tomboló vihar miatt itt nem mondhatta el beszédét, csak átadta az előre leírt szöveget, amelyben a tájfun utáni összefogást méltatta, és megköszönte a szeminaristák és a szerzetesek munkáját is.

Ferenc pápa január 18-án, vasárnap délelőtt harmincezer fiatallal találkozott Manilában. „Tanuljatok meg sírni, szeretni, adni és kapni, és hagyjátok, hogy Isten meglepjen benneteket!” – ez volt rögtönzött beszédének legfontosabb üzenete.

Kora délután hétmillió hívő jelenlétében mutatott be szentmisét az 1946-ban elnyert függetlenség emlékhelyének számító Rizal Parkban. „A Fülöp-szigeteken élők meghívása arra szól, hogy a hit misszionáriusai legyenek Ázsiában. A szegénység, a tudatlanság és a korrupció a bűn következménye. Az ország védőszentje az isteni Kisded, akinek életét egy korrupt király fenyegette. Védjük meg családjainkat minden alattomos támadástól! A Santo Niño védelmezze és áldja meg a Fülöp-szigetek lakóit!” – fogalmazott a pápa.

Ázsiai apostoli látogatása január 19-én ért véget Manilában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .