Kocsis Fülöp a Don-kanyarba látogatott

A görögkatolikus főpásztor a nagykövetség egyik munkatársával érkezett Voronyezsbe. A látogatás első napján Mártha Tibor – aki immár ötvenedik alkalommal utazott a Don-kanyarba – kalauzolásával Kocsis Fülöp a legfőbb hadművelet, az urivi áttörés helyszínére látogatott el, majd fölkeresett számos hadisírt.
A görögkatolikus érsek, a református vallású polgármester és kísérőik együtt imádkoztak a sokat szenvedett magyar katonákért és a velük harcban álló ellenfeleik lelki üdvéért. A nap megható lelki élménye volt a sok ezer magyar honvéd földi maradványait őrző rudkinói központi katonai temetőben – sűrű hóesésben – bemutatott panachida (a halottak lelki üdvéért végzett szertartás). A liturgia végeztével a jelenlévők elénekelték a magyar Himnuszt.
Történelmünk egyik legnagyobb tragédiája a II. magyar hadsereg 1942–1943-as doni hadművelete. A harcokban eddigi ismereteink szerint mintegy 126 ezer honfitársunk vesztette életét.
Mártha Tibor – a helyi lakosok segítségét is kérve – 1990-ben kezdte el a magyar katonák sírjainak fölkutatását a több száz négyzetkilométernyi területen. Minden faluban őrizték „a magyar megszállás” keserű emlékét. Az évtizedek során Mártha Tibor évente többször is kiutazott a Don-kanyarba, hogy feltárómunkát végezzen a térségben; elkészítette az ismert sírok pontos térképét, s Magyarországról kopjafákat és kereszteket vitt a sírokhoz, amelyeket azóta is rendszeresen ápol. Az ő munkásságának is köszönhető a rudkinói és a boldirevkai magyar honvédtemető létrehozása. Rudkino mellett, a legnagyobb oroszországi magyar tömegsírban közel 27 ezer, Boldirevkában 8735 magyar nyugszik. Az elmúlt évtizedekben tett erőfeszítéseknek köszönhetően több száz magyar sírt sikerült megjelölni, rendbe tenni. A dimbes-dombos terület a mai napig több tízezer magyar maradványait rejti.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .