Beszélgetés ég és föld között

„Volna kedved megtenni néhány kört a debreceni főtéren lévő óriáskeréken egy pap vagy egy lelkész társaságában? Kérdezheted őt vallásról, de bármi másról is. Sőt, utána egy forralt bort is megihattok a hüttében. Jól hangzik, ugye?” – Veres János református lelkész ötlete nyomán így hirdette meg különleges eseményét a Szólj Be a Papnak Egyesület és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.
A karácsonyi ünnepkör zárásaként a vízkeresztet megelőző napon megtelt Istent kereső emberekkel a 45 méter magas debreceni óriáskerék 36 gondolája.
Az eseményen hét debreceni keresztény felekezet képviselői vettek részt. Az Egyházzal ritkán kapcsolatba kerülő érdeklődők találkozhattak többek között Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével; Kocsis Fülöppel, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek metropolitájával; Palánki Ferenccel, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspökével és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, a Párbeszéd Háza igazgatójával.
A szokatlan helyszínválasztáson túl az is különlegessé tette a programot, hogy Rómától „a kálvinista Rómáig” tíz településről érkeztek egyházi személyiségek erre az alkalomra. A százötven regisztrált érdeklődő kötetlenül és közvetlen hangnemben beszélgethetett el a papokkal és a lelkészekkel.
A szűnni nem akaró hóesés ellenére a rendezvény később a régi városháza udvarán folytatódott, ahol a közelgő vízkereszt alkalmából minden résztvevő egy-egy gyertya fénye mellett fogadta a főpapi áldást. A nem mindennapi eseményről kisfilm is készült. A szervezők már tervezik a rendezvény folytatását.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .