Kitüntetések a nemzeti ünnepen

Széchenyi-díjban részesült Rózsa Huba teológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa, római katolikus lelkipásztor. Az indoklás szerint a teológia területén elért kiemelkedő tudományos eredményei, valamint a Szentírás javított szövegű kiadása érdekében végzett magas színvonalú és odaadó munkája elismeréseként. Mások mellett ugyanezt a kitüntetést vehette át Török László régész, az MTA rendes tagja, az ókori Núbia története és régészete, az egyiptológia és a koptológia területén végzett nemzetközi jelentőségű, szerteágazó tudományos kutatómunkájáért.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – Áder János megbízásából – a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adott át többek között Ékes Ilonának, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapító elnökének; Hajnal Róbertnek, az Angyalföldi Szent László-plébánia nyugalmazott plébánosának; Bolberitz Tamás karmesternek; Székely Andrásnak, a Három Királyfi és Három Királylány Mozgalom vezetőjének.

A Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült mások mellett Benkő Ágota, a Népesedési Kerekasztal koordinátora, Csorba László történész, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója.
Urbán József piarista szerzetes, a budapesti Piarista Gimnázium igazgatója; Cseke Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi Intézet Esztétika Tanszékének docense; Bánffy Miklós, a Johannita Rend magyar tagozatának volt vezérlő kommendátora, valamint Vashegyi György karmester a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat díjat kapott mások mellett: Fodor Tamás Péter pedagógus, a pétfürdői Kolping Katolikus Szakiskola Speciális Szakiskola és Kollégium alapítója és Varga Kálmánné, a gyöngyösi Kolping Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola igazgatója.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést vett át Mariano Hugo Windisch-Graetz, a Szuverén Máltai Lovagrend szlovéniai nagykövete.

Iván László, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, a Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiájának alapítója és Kásler Miklós onkológus, az MTA doktora Magyar Érdemrend keresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést kapott.

A nemzeti ünnepet megelőzően, március 13-án, a Pesti Vigadóban került sor az állami művészeti és miniszteri szakmai elismerések átadására. Balog Zoltán hetvenöt alkotót tüntetett ki. Lapunk korábbi munkatársa, Zsille Gábor költő, publicista, műfordító József Attila-díjat kapott.

Forrás: MTI, MNO, MH

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .